BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai kontra bankvilág: Két hónap fegyverszünet

Hatvan napra felfüggesztik egyoldalú szerződésmódosításaikat a hazai hitelintézetek – többek között erről állapodott meg Bajnai Gordon kormányfő a Magyar Bankszövetség és több hazai hitelintézet képviselőivel pénteken.

A moratórium ideje alatt a kormány előkészítené a márciusban elfogadott törvény módosítását, illetve egy kötelező érvényű magatartáskódexet is összeállítanának – a pénzügyi felügyelet és a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával –, amelyben a hitelekkel kapcsolatos összes kérdést szabályoznák.

A szerződésmódosításokkal kapcsolatosakon kívül több kérdés is napirendre került a konzultáción: így például a magatartáskódex kialakítása mellett fontos fejlemény az is, hogy teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel ruházná fel a felügyeletet a kabinet.

A bankok körül ugyanakkor nem csak Magyarországon forr a levegő: eltérő hangsúlyokkal bár, de az egész Európai Unióban próbálják rövidebb pórázra fogni az érintetteket. Nagy-Britanniában például – sok egyéb változtatás mellett – a bankoknak nagyobb tőke- és likvid tartalékokkal kellene működniük, s előírnák a számukra, hogy az egyes termékek kockázatait világosan és nagy betűkkel tüntessék fel az ügyfeleknek adott tájékoztatáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.