BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Védik a tartós befektetést

Adókedvezménnyel ösztönözné a hosszú távú befektetéseket a kormány. Úgy módosítaná a személyi jövedelemadóról szóló törvényt, hogy az úgynevezett tartós befektetési szerződések keretében elhelyezett megtakarításokon elért lekötési hozamot öt év után adómentessé tenné, a három és öt év között felvett összeg hozama pedig 10 százalékos kulccsal adózna.

A korábban feltört megtakarítás nyereségét viszont 25 százalékos teher sújtaná. A tartós befektetéseket tartalmazó számlákra a nyugdíj-előtakarékossági számlán lévő megtakarításokat is át lehet majd vezetni.

A javaslat kiterjesztené a most csak a tőzsdei ügyletekre vonatkozó kedvezményes adózási szabályokat a börzén kívüli ellenőrzött tőkepiaci tranzakciókra is.

A jövőben ezek árfolyamnyeresége után is 20 százalékos adót kell leróni, és a nyereségből levonható lesz az adóévben, illetve az azt megelőző két évben elszenvedett tőkepiaci veszteség.

A magánszemélyek az állampapírok és befektetési jegyek esetében is dönthetnek úgy, hogy a nyereség után a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint adóznak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.