BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autósok: összefoglaló a biztosítással kapcsolatban

Az utolsó hagyományos, ugyanakkor évek óta a legerősebb kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási kampány indul hétfőtől. Úgy tűnik idén a nagyok nyerő stratégiáit a kisebbek is alkalmazzák. Az átlagos díjakat tekintve a lakossági és a flottadíjak esetében is enyhe emelkedés látható.

14 biztosító hirdette meg kfgb tarifáit pénteken a Magyar Hírlapban és a Népszavában. Sok biztosító esetében észlelhető, hogy kissé változtatott a leginkább kedvezményezett csoportok körén.

A legtöbbjük az alapdíj megadása után különféle korrekciós tényezőket alkalmaz, amelyek kisebb részt emelik, nagyobb részt csökkentik az alapdíjat. A díjszámítás azonban bonyolult, ezért aki össze kívánja hasonlítani a különböző biztosítók díjait, ezt legegyszerűbben az on-line alkuszok portáljain teheti meg.

Az új biztosítót váltóknak nyújtott kedvezmények mellett a kármentes ügyfelek számára nyújtott kedvezmények is megsokasodtak. A korábbi két biztosító helyett ma már hat társaság ad ilyen típusú kedvezményt, amely a családi vagy gyermek kedvezménnyel együtt az idei év slágerének ígérkezik. Az új kedvezmények mellett jellemző még a kedvezmények mértékének biztosítónkénti jelentős növelése is. Amelyik biztosító korábban 10 százalékot adott, az most biztos, hogy 15 vagy 20 százalékot ad, és így tovább, de mindegyik csak többet. Az elérhető maximális kedvezmény mértéke is mindenhol nőtt, a tavalyi 45 helyett 60-70 százalékra.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az „átszerződési” időszakban fokozottan figyeli az  a piaci szereplőket a legfontosabb tudnivalókat pedig közleményben foglalta össze.

Nem minden biztosító tartotta be a kampányt felügyelő PSZÁF ajánlását: volt, amelyik továbbra is üzletpolitikai kedvezményt hirdetett.

Az idén a Generali csoport előző években bevezetett példáját követve több biztosító is igyekszik extra kármentességi kedvezményt kínálni az ügyfeleinek, amellyel nyilvánvalóan igyekeznek minőségi ügyfélkört szerezni maguknak.

A piacvezető Allianz mellett az idén már számos biztosító kínál további kedvezményt az email-cím és a mobilszám megadására. Mindennek nyilvánvalóan költségcsökkentési célja van: a további termékek kínálásán kívül nyilvánvalóan cél a törvény által előírt, közel 4 millió évfordulós értesítő kézbesítési díjának minél nagyobb mértékű megspórolása is.

A tavalyi kampányban is jól szereplő Aegon idei 6-7 százalékos átlagos díjcsökkentéséből kiemelkedik a 30-45 éves korosztály esetében kínált 20-25 százalékos alapdíj-mérséklés. Az elérhető maximális kedvezmény 40 százalék.

A Posta biztosító alapdíj tarifája nem változott, de számos új kedvezményt vezetett be. A nyugdíjas, a közalkalmazott, a tömegközlekedési dolgozói és a 3 éve nem váltók kedvezményeinek köszönhetően a társaság díjai mintegy 5-10 százalékkal csökkentek átlagosan.

A Signal alapdíjai Budapesten 20, a megyeszékhelyeken 9 százalékkal csökkentek, a társaság gyermekkedvezménye pedig 10-ről 20 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a maximális elérhető kedvezmény 35 százalékra nőtt.

Az Uniqa a tavalyihoz képest 15 százalékos átlagos díjcsökkentést hajtott végre, a kampánykedvezményét pedig 25 százalékra emelte. A maximálisan adható kedvezménye eléri az 50 százalékot.

A két éve debütált MKB Biztosító is nagyobb szeletet készül harapni a KGFB tortából, mint egy éve. A 2010-re meghirdetett tarifáiban az alapdíjak nem emelkedtek, sőt, néhány autómárka esetében - VW, Toyota, SKODA, Mazda – még csökkentek is.

A K&H átlagosan 14 százalékkal emelte a személygépjárművek alapdíját, a szórás viszont nagy: a drágulás gépjármű kategóriától függően 3-tól 23 százalékig terjed. A kedvezmények köre és mértéke ugyanakkor itt is nőtt. Kérdéses, hogy ezzel együtt a biztosító tarifái versenyképesek-e a konkurens ajánlatokhoz mérten.

Az idén a biztosítók többsége több területi, kor és gyártmány szerinti bontást alkalmaz, mint eddig, emellett már elkezdődött a motorteljesítmény szerinti szegmentálás is – nyilvánvalóan a 2011-től alkalmazandó új besorolásra felkészülve. A szinte végsőkig elmenő szegmentálás oda vezethet, hogy gyakorlatilag csaknem mindenkinek saját külön díja lesz, vagyis maga fizeti a kockázatát.

A Groupama-Garancia Zöld Autó kedvezménye például azokat a „zöld” autósokat célozza meg, akik gázüzemű, vagy elektromos, illetve hybrid hajtású, vagy bizonyos meghatározott környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező gépjárművel közlekednek.

Az Unionnál fokozottan érdemes elolvasni az „apróbetűs részt” az önrész kedvezmény igénybevétele előtt, amely inkább csak fenntartásokkal ajánlható az ügyfeleknek. A kötelező biztosításnak nem csak a károsultat, hanem a károkozót is védenie kell, amivel ellentmond az önrész vállalása. Ennél a biztosításnál 20, illetve 50 ezer forintos önrész megfizetése mellett részesülhet az ügyfél 20-30 százalékos díjkedvezményben.

Vannak persze olyan kedvezmények is, amelyek úgy tűnik a korábbi tapasztalatok alapján nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az idei kampányban eltűnt például a tavaly debütált véradói kedvezmény, nem kaphatnak alacsonyabb tarifát jövőre a pályakezdők sem és .már a nagycsaládosok sem kapnak külön kedvezményt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.