BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hány rekordot dönt még meg az arany?

A rekordok évét zárhatja az idén az arany, s nemcsak az év közbeni csúcsok számát tekintve – az idén hatszor állított be rekordot, legutóbb tegnap, 1111,20 dolláron –, hanem amiatt is, mert 2009 lehet a kilencedik egymást követő év, hogy az arany árfolyama magasabban zár december 31-én, mint ahol január 1-jén nyitott.

1948 óta nem volt ilyen egyenletes emelkedés a nemesfém jegyzésében, ez elemzők szerint a világgazdaság akut problémáira vezethető vissza. Sokakban például csalódást keltett, hogy a világ vezető gazdaságainak (G20) hét végi skóciai csúcstalálkozóján szóba sem került az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése miatt gerjesztett részvény- és árupiaci buborékok hatása.

Egyedül Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vélte fontosnak ismét hangsúlyozni: a világgazdaság szempontjából létérdek az erős dollár, ám nem sokan hallgattak rá, a zöldhasú tegnap újra az 1,50-os szint fölötti régióba gyengült.

Ezzel szemben az amerikaiak inkább a jüan erősítéséről szóló ígéretet hallottak volna szívesen (ez a várakozás sem teljesült), de a recesszióból való kilábalás közepette sem a gyenge dollár ellen, sem a gazdaságokat mesterségesen életben tartó állami költekezés ellen nem hallott senki kirohanást Timothy Geithner pénzügyminisztertől.

Márpedig a pénznyomda miatt zuhan a dollár és vele párhuzamosan emelkedik meredeken az arany ára, amely az idén 26 százalékot drágult, de ennél is szemléletesebb adat, hogy november első hetében közel annyival drágult a nemesfém – 4,8 százalékot –, mint az idei legjobban teljesítő hónapban, októberben (5,7 százalék).

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.