BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még óvatosak a bankok

Finanszírozás. Változatlanul igen óvatosan hiteleznek a hazai bankok, és a közeljövőben sem várható drasztikus változás – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett legfrissebb hitelezési felméréséből.

A háztartási szektornak nyújtott kölcsönöknél – az előző két negyedévhez hasonlóan – a válaszadó bankok 2009 negyedik negyedévében is a kihelyezni kívánt hitelmennyiség mérsékelt csökkenését jelezték.
A jövőre nézve ugyanakkor a piaci szereplők jelentős része bizakodó, és az előző negyedhez képest a hitelezési hajlandóságuk növelését tervezik a jelzálogalapú termékeknél. A felmérésből azonban az is egyértelműen kiderül, hogy a hajlandóság növelését az elmúlt negyedévekben történt nem árjellegű szigorítások megtartása mellett kívánják megvalósítani.
A fogyasztási hiteleknél öszszességében további szigorítás volt tapasztalható az előző negyedévben, de erről a megkérdezettek a korábbiaknál kisebb arányban számoltak be. A bankok a lakáshiteleknél az árjellegű tényezőkben – elsősorban a forrásköltség feletti kamatfelárban, de emellett a válság kitörése óta először, a felszámolt díjakban is – enyhítettek 2009 negyedik negyedévében és további enyhítést terveznek 2010 első fél évében. (Ez utóbbi okaként a piaci részesedés növelését és a kellően fizetőképes ügyfelekért folytatott versenyt említették meg az érintett szereplők.)
Az MNB ezúttal a portfólió minőségének jelenlegi és várható alakulásáról is kérdezte a hitelintézeteket, és a válaszok alapján biztatónak tűnik a kép. Ellentétben ugyanis a korábbi, 2009-ben megjelent felmérésekkel – ahol szinte mindenki portfólióromlásról számolt be –, már csak néhány bank jelezte, hogy nőtt a problémás tételek súlya. Előretekintve pedig a romlást jelzők aránya tovább csökken. Az állomány minőségének javulásához a gazdasági környezet alakulása mellett az átstrukturálások is hozzájárulnak: a válaszok alapján megállapítható, hogy a bankok állományuk közel 2-5 százalékát strukturálták át annak érdekében, hogy az ügyfelek fizetési képessége és így a portfólióminőség stabilizálódjon.
A vállalati piacon a hitelezési hajlandóság – hasonlóan az előző két negyedévhez képest – 2009 utolsó negyedében sem változott érdemben, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanhitelezésben tovább csökkent a kihelyezni kívánt pénzmennyiség. Piaci részesedéssel súlyozva ugyanakkor a bankok közel harmada szigorított a vállalati hitelezési feltételein nettó értelemben, ez jóval kevesebb, mint az előző jelentésben szigorítást jelzők aránya. A szigorítás a jegybank szerint elsősorban az egyes iparág-specifikus problémákra és az érzékelt kockázatokra vezethető vissza.

A likviditási helyzet – nettó arányban a válság kitörése óta először – már az enyhítéshez járult hozzá, és a bankok 2010 első fél évében is hasonló tendenciára számítanak. Mindenesetre a bankok a hitelkínálat növelését továbbra is egy erősen szelektált körben kívánják elérni: ebből az a következtetés vonható le, hogy bár a hitelezési képességük megfelelően magas, a kockázatvállalási hajlandóságuk továbbra is alacsony. BM

Hasonló külföldi tendenciák

A jegybank tapasztalatai a hitelezési feltételek tendenciáiban egybevágnak a külföldön végzett hitelezési felmérések eredményeivel. Az eurózóna bankszektorában és az Egyesült Államokban – mutatnak rá az MNB szakértői – mind a fogyasztási, mind a lakáscélú hitelszegmensben trendszerűen csökken a szigorítók aránya.

Azonban mind az eurózónában, mind az USA-ban nettó arányban még a szigorítók vannak többségben, ellentétben a lakáscélú hiteleknél a magyar, illetve a lengyel bankszektorban is jelentkező némi enyhítéssel.




VG Hasonló külföldi tendenciák A jegybank tapasztalatai a hitelezési feltételek tendenciáiban egybevágnak a külföldön végzett hitelezési felmérések eredményeivel. Az eurózóna bankszektorában és az Egyesült Államokban – mutatnak rá az MNB szakértői – mind a fogyasztási, mind a lakáscélú hitelszegmensben trendszerűen csökken a szigorítók aránya.

Azonban mind az eurózónában, mind az USA-ban nettó arányban még a szigorítók vannak többségben, ellentétben a lakáscélú hiteleknél a magyar, illetve a lengyel bankszektorban is jelentkező némi enyhítéssel. Még óvatosak a bankok Még óvatosak a bankok -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.