BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden harmadik adós késve fizet a banknak

Minden harmadik adós késve fizet a banknak – ez derül ki a pénzügyi felügyelet adataiból.

Tavaly év végén csaknem 20 ezer milliárd forinttal tartoztak a hitelt felvevő ügyfelek. A bankoknak egyébként most csaknem hatmillió ügyfelük van, ez nagyjából két százalékkal kevesebb, mint amennyi szeptemberben volt - közölte az atv.hu.

Egy év alatt csaknem harmadával nőtt a késve törlesztett hitelek száma. A szerződések csaknem 30%-ánál fizetnek határidőn túl, több mint 700 ezer lakossági hitelszerződésnél pedig 90 napon túli a késés. Ha ők a minimálbérnél többel tartoznak, már a rossz adósok listájára is rákerülhetnek.

A hitelintézetek kötelesek hitelfelvételi limitet adni. Ez a jövedelemhez képest június elsejétől kötelező a bankoknak, március elsejétől pedig a forgalmi érték arányában is meghatározzák a maximumot. Ennek ellenére egyre több szerződéssel van probléma a PSZÁF szerint.

„A lakossági hitelvolument tekintve már 7%-ra rúg a késedelmes hitelek aránya. Az egyetlen jó hír, hogy 2009. második felében számos mutatónál számos mutatónál, mind a darabszámnál, mind a volumennél fékeződés látszik.” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A növekedés azonban még nem áll meg. Szaporodnak a problémás hitelek, de statisztikák önmagukban becsapósak is lehetnek a Hitelszövetség szerint. Egy szerződés miatt ugyanis többen is a bar-listára kerülhetnek, vagy egy személynek több hitele is bedőlhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.