BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hozta a várt profitot az OTP

A saját előrejelzésével gyakorlatilag megegyező, csoportszintű adózott nyereségről adott számot tegnap az első számú hazai hitelintézet. Az OTP Bank 151,4 milliárd forintos, konszolidált, korrigált adózott eredményt ért el 2009-ben, ez összhangban áll a menedzsment által prognosztizált 150 milliárd körüli értékkel, az előzetes elemzői előrejelzéseket pedig meghaladja. A negyedik negyedéves profiton viszont nagyon éreztette a hatását a kockázati költségek megnövekedett szintje, hiszen az utolsó három hónapban alig több mint 20 milliárdos nyereséget ért el a bankcsoport.

A konszolidált mérlegfőösszeg 9774,5 milliárd forintot ért el az év végén, ez a bázisidőszakinál négy százalékkal magasabb. Az ügyfélbetétek állománya éves összehasonlításban 2 százalékkal csökkent, párhuzamosan a betétek 8 százalékos növekedésével.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató mindenesetre elégedetten nyilatkozott a tavalyi eredmények kapcsán, és rámutatott arra: a jó pénzügyi eredmények mellett a csoport tőkehelyzete is stabil, az alapvető tőkeelemek alapján kalkulált Tier 1 ráta 13,8 százalékos, ez az előírt minimum több mint háromszorosa.

A jó tőkehelyzethez rendkívül stabil likviditási helyzet is társul: a csoport likviditási tartaléka jelenleg meghaladja a 6 milliárd eurót. Mindez pedig – mutatott rá az elnök-vezérigazgató – úgy valósult meg, hogy a bankcsoport aktívan finanszírozta a magyarországi vállalkozásokat, tavaly összesen 248 milliárd forintot folyósítottak a részükre.

Az elnök-vezérigazgató utalt arra: a stabil tőke- és likviditási helyzet lehetővé tette, hogy az OTP a hitelezés fenntartása mellett segítséget nyújtson az átmenetileg nehéz helyzetbe került ügyfeleknek is: a bank a lakossági állomány 4,4 százalékát vonta be adósvédelmi programjába, míg a hazai bankszektor rajta kívüli része a 2,1 százalékát. A hitelportfólió minősége emellett – hangsúlyozta – stabilizálódni látszik, az ebből a szempontból kiemelt szerepet játszó Ukrajnában is lassul a romlás üteme.

Arra a kérdésre, hogy nem túltőkésített-e a bankcsoport, Csányi Sándor úgy reagált: ha most vezetnék be a Bázel III jelenleg javasolt előírásait, az OTP Bank azoknak is megfelelne, vagyis türelmi időt sem kellene kérnie. Ezzel együtt egyáltalán nem látszik tisztán, hogy a makrogazdasági helyzet hogyan alakul a közeljövőben, így a bank egyelőre osztalékot sem fizet majd a részvényeseinek.

Az elnök-vezérigazgató emellett kitért arra: ha javul a gazdasági környezet, és a szomszédos országban lesz banki konszolidáció, abban részt kívánnak venni, így Romániában, Szerbiában és Szlovákiában akvizíciós lehetőségeket is vizsgálnak. Az erre az évre várható eredményről ugyanakkor a bank – a számos bizonytalansági faktorra való tekintettel – nem kívánt számszerű előrejelzést adni. Ennek kapcsán Csányi megjegyezte: bár az OTP Bank mindig hozta az előzetesen közölt profittervet, az elemzők gyakran kétségbe vonták a prognózist.

Ha az eredményre nem is, néhány állományi adat várható alakulására azért kitér a gyorsjelentés. E szerint a konszolidált hitelportfólió 5 százalék környéki mértékben növekedhet 2010-ben, a betétállomány emelkedésének üteme viszont várhatóan ettől elmarad. Az OTP előrejelzése szerint a bevételeknél nem várható egyedi tételek megjelenése ebben az évben, illetve a kamatkörnyezet jelentős csökkenése nyomást fog gyakorolni az elérhető marzsokra.

Az elemzők pozitívan, ám óvatosan reagáltak a bemutatott számokra. Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője szerint a jó éves eredményt a vártnál kisebb céltartalékképzés okozta. Az elemző viszont rámutatott arra: bár a vártnál jobb eredmény pozitív piaci reakciót generálhat, a romló hitelportfólió-minőség idővel több figyelmet kaphat. Ennek tükrében pedig a társaság nem változtat a céláron, és marad a 4890 forintos év végi fair érték becslésnél. A pozitív piaci reakcióval viszont tegnap nem akadt gond: az OTP árfolyama 2,13 százalékkal, 5692 forintra emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén, magas, közel 13,5 milliárd forintos forgalom mellett. VG

Fontosabb elemek (az OTP Bank 2009. évi gyorsjelentésében)

- a tervezettnek megfelelő adózott eredmény

- stabil tőkehelyzet

- stabil likviditási helyzet

- emelkedő kockázati költségek

- szigorú költségkontroll

- csökkenő hitel/betét mutató

- visszafogott állományi várakozások 2010-re

Forrás: VG gyűjtés


- stabil tőkehelyzet

- stabil likviditási helyzet

- emelkedő kockázati költségek

- szigorú költségkontroll

- csökkenő hitel/betét mutató

- visszafogott állományi várakozások 2010-re

Forrás: VG gyűjtés

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.