BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ebben van a nagy pénz? Mindenki a bóvlikötvényekre hajt!

Egyes szakértők szerint újabb hitelválságot okozhat, ha sokáig alacsonyan marad az alapkamat

Csaknem 55 milliárd dollárnyi bóvlikötvényt bocsátottak ki a vállalatok az első negyedévben – ez több mint az ötszöröse az egy évvel korábbi mennyiségnek – közölte a Dealogic. A Bloomberg adatai szerint pedig még ennél is több, 70 milliárd dollárnyi spekulatív kategóriába sorolt hitelpapírt adtak el az idén. A befektetési kategóriájú cégek kibocsátásával együtt így 126,8 milliárd dollárt ért el a harmadik hónapban a piacra került vállalati kötvénymennyiség, ez tíz hónapos rekordnak felel meg.

A cégek igyekezete érthető: a hozamok meredeken zuhantak az elmúlt esztendőben, így egyre olcsóbban juthatnak finanszírozáshoz. A befektetők is szívesen vásárolják a vállalati kötvényeket, az amerikai jegybank szerepét is betöltő Federal Reserve (Fed) ugyanis már 15 hónapja nulla százalék körüli szinten tartja az alapkamatot, s ez az amerikai állampapírhozamokon is meglátszik, a tízéves kincstárjegy például már csak 4 százalék körüli hozamot fizet.

A vállalati kötvények ennél persze többet adnak, de a különbségek folyamatosan olvadnak. A bóvli kategóriájú hitelpapírok hozamfelára az állampapí-rokhoz képest már csak 5,82 százalékpont, ez a legalacsonyabb szint 2007 decembere óta. A csúcson 2008 decemberében jártak a nem befektetési kategóriájú kötvényhozamok, akkor 21 százalékponttal kellett nagyobb kamatot fizetni a kibocsátóknak a hitelpapírok vásárlóinak, mint az államnak.

Néhány elemző és a Fed közgazdászai szerint mindez veszélyes lehet. A hosszú időn át alacsonyan tartott kamatszint és a befektetők magas hozam utáni vágya ugyanis ismét kockázatos hitelezésre csábíthat, s újra a hitelválságot megelőző állapotba kerülhet a gazdaság. Korábban is megfigyelhető volt ugyanis, hogy az alacsony alapkamat mellett a befektetők kockázatosabb eszközöket kerestek. A jelzáloglevél-fedezetű értékpapírok például 2003–04 során terjedtek el, amikor egyszázalékos volt az amerikai alapkamat, s az állampapírok is kevés hozamot fizettek. Néhány szakember, például a kansasi Federal Reserve elnöke, Thomas Hoenig már figyelmeztette is a Fedet, hogy lufi alakulhat ki a piacokon, ha sokáig alacsonyan tartja a kamatszintet.

Vannak azonban olyan szakemberek is, akik túlzónak találják az aggodalmakat, és a nagyarányú kötvénykibocsátást, valamint a hozamok ereszkedését egyszerűen annak jeleként értékelik, hogy a kötvénypiacok kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba. „Úgy vélem, a kötvényjellegű befektetések egyik igazán jó időszakának a kezdetén vagyunk” – mondja például Mark Durbiano, a Federated intézményi magas hozamú kötvényalapjának a kezelője.


Elfogyott a Ford-kötvény

A Ford Motor pénzügyi részlege, a Ford Motor Credit 1,75 milliárd dollár értékben adott el ötéves lejáratú magas hozamú kötvényeket. Az autógyár, amely tavaly a legnagyobb spekulatív kategóriájú kötvénykibocsátó volt, 7 százalékos hozammal értékesítette a fix kamatozású kötvényeket, ez a legalacsonyabb ráta 2005 júniusa óta.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.