BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a koncentráció a régió biztosítási piacán

A közép-kelet-európai régió biztosítási piacainak kétharmadát az adott helyszínen legnagyobb öt biztosító uralja, vagyis nagy a koncentráció - mondta Kepecs Gábor, az Aegon közép-kelet-európai régió vezérigazgatója pénteken késő este Isztambulban, török és magyar újságírók előtt.

A biztosítónál e régióba tartozik Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia és Törökország. A múlt évben ebben a hat országban az Aegon valamivel több, mint 8 milliárd euró rendszeres díjas életbiztosítási bruttó előírt díjjal rendelkezett, ehhez mintegy 5,5 milliárd euró egyszeri díjas előírt díj társult.

A régióban az életbiztosításra fordított megtakarítás a bruttó hazai termék (GDP) - 2-3 százalékát teszi ki, a nyugat-európai átlagos 8 százalékkal szemben, ez utóbbi azonban már a nyugdíjbiztosításokat is tartalmazza - mondta a régiós vezérigazgató. A régióban a nyugdíjpénztári befizetésekkel együtt a nyugati felét teszik ki az ilyen jellegű megtakarítások.

A régió kötelező nyugdíjpénztárainak befektetési szabályai közül a vezérigazgató kiemelte, hogy Magyarországon a növekedési portfólióban 45 százalék lehet a külföldi eszközök aránya, Lengyelországban a külföldi befektetések aránya 5 százalék lehet, míg a varsói tőzsdén jegyzett részvények aránya az eszközök 40 százalékát teheti ki. Ebben az országban indult egyedül 1999-ben olyan kötelező nyugdíjpénztári rendszer, amely valódi nyugdíjat épít.

Szlovákiában a 6 hónapos tőkegarancia gyakorlatilag kizárja a portfólió váltást, míg Romániában az eszközök 65 százalékának alacsony kockázatú instrumentumokban kell lenniük.

Kepecs Gábor elmondta: személyi jövedelemadó kedvezmény Csehországban, Szlovákiában és Törökországban jár az életbiztosítási megtakarítások után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.