BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelminősítők is belátják, hogy minden országgal gond van

Megfertőzte a piacokat a "spanyolráta" pénteken, miután a Fitch egy fokozattal rontotta a spanyol hitelbesorolást – kezdi elemzését a Cashline.

Mindezt úgy, hogy a média múlt héten attól volt hangos, hogy a mediterrán államok közül még talán a spanyol gazdaságnak a legkevésbé rosszak a kilátásai.

A helyzet az, hogy szépen lassan a hitelminősítők is belátják, hogy gyakorlatilag minden egyes országgal baj van. Persze nem teljesen azonosak a problémák, de a megoldási konstrukciók valahogy mégis egy kaptafára készültek eddig. Mint ahogy a görögöknél, a spanyoloknál is a fő megoldási módot az adóemelések és fűnyíróelven végrehajtandó kiadáslefaragások jelentik.

Átfogó strukturális reformokról vagy legalább ezek csírájáról semmit nem hallottunk eddig, de sejthető, hogy egyelőre nem is érzik magukat rákényszerítve a kormányok erre. Pedig ahogy az utóbbi 1-2 év megmutatta, egy esetleges pánikban sokkal súlyosabb és akár nagyobb reálgazdasági áldozattal járó intézkedéseket kell meghozni, amely még mindig nem készteti cselekvésre a döntéshozókat.

Újabb mélyrepülés következhet be a globális gazdasági aktivitásban - jelezte Wen Jiabao, kínai miniszterelnök egy mai interjúban. Véleménye szerint az egyes államok adósságkérdései továbbra sincsenek tisztázva és kérdéses, hogy nem lesznek-e újabb adósságválságok. Persze Jiabao rögtön jelezte, hogy véleménye szerint Kína rendben van, a fundamentumok egészségesek és a növekedés alapjai szilárdak (reméljük, nem az ingatlanpiaci és tőzsdei lufira gondolt). Mindazonáltal az európai és más országoknak is együtt kell működniük, hogy a jövőben ne legyenek drasztikus visszaesések a globális aktivitásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.