BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bármilyen devizát lenyom az arany

Az arany ára ma ismét rekord magasságba emelkedett, miután a befektetők továbbra is mentsvárnak használják a bizonytalan európai pénzügyi helyzetben.

Az azonnali kereskedelemben az arany ára unciánként 1 248,95 dolláros rekord árat ért el ma, majd az árfolyam 1 246,75 dollárig csúszott vissza. A New York-i Árutőzsde COMEX részlegén a júniusi szállítású arany ára 17 dollárral, 1 231,83 dollárra ugrott fel tegnap.

A BNP Paribas elemzője úgy látja, az arany diadalmenete véget érhet, ha a görög válsággal kapcsolatos félelmek csökkennek, ugyanakkor – véli Anne-Laure Tremblay – a nemesfém ismét szerephez juthat, ha az eurózóna stabilitását veszélyben érzik a befektetők.

A jelenlegi helyzet érdekessége, hogy a gyengébb euró, ezzel párhuzamosan az erősebb dollár általában lefelé nyomja az arany árát. Most azonban az európai hitelképességi félelmek hatására mind a dollárt, mind az aranyat népszerűvé tették. Vagyis jelenleg már nem a dollár helyett vásárolják a befektetők az aranyat, ahogyan azt korábban tették.

A VTB Capital elemzője a Reutersnek úgy fogalmazott: az arany szinte bármilyen devizával szemben megnyeri a versenyt a mostani helyzetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.