BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simon: A helyzet rettentő törékeny

Egyelőre kitart elhatározása mellett Simor András jegybankelnök, hogy kitölti megbízatását – ez derült ki Simon Andrásnak, az MNB (Magyar Nemzeti Bank) szóvivőjének a Duna Televízió szerda esti háttérműsorában elmondott szavaiból.

„Rossz hagyomány, amely nem legitimálja a mostani helyzetet” – így reagált Simon András jegybanki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című szerdai műsorának felvetésére, miszerint a korábbi kormányváltások idején is bírálta az új kabinet az éppen regnáló jegybankelnököket, akiknek végül hivatali idejük lejárta előtt távoztak is. Miért ragaszkodik hát székéhez Simor András, a nemzeti bank mostani vezetője?
 
Az MNB szóvivője úgy érvelt: a törvényhozók, a politikusok alkották meg a jegybanktörvényt úgy, hogy Magyarországon hat év legyen a jegybank elnökének megbízatása, amely nem alkalmazkodik a politikai váltógazdálkodáshoz, tehát átível a kormányzati ciklusokon.
 
Simon ezzel az érveléssel magyarázta az MNB elnökének szerdán mondott szavait is, miszerint a köztársasági elnök előtt tett alkotmányos esküjét szegné meg azzal, ha idő előtt távozna székéből.
 
A jegybank szóvivője ezekben a hetekben gyakorlati hasznát is látja annak, hogy a kormányváltással együtt a törvény nem írja elő az MNB-vezetés cseréjét is – Simon ezzel a görög válság hatásaira utalt.

„Ezekben a hetekben csomagolás zajlik a kormányhivatalokban, átadás-átvétel történik, a tisztviselők a saját ügyeikkel vannak elfoglalva. A görög válság napjai miatt rettentően törékeny helyezet. Mennyire bölcs döntés a politika részéről, hogy most a jegybankban nem uralkodik szintén átmeneti állapot” – érvelt Simon.
 
Valós-e a veszély, hogy a görög válság „bedönti” az egész eurózónát? – hangzott a Közbeszéd felvetése. Simon András azt mondta: a nemzeti bank egyetlen munkatársa sem nyilváníthat véleményt ilyen kérdésekben. Majd hozzátette: a helyzet rettentően törékeny és nagy a kitettség. Görögországban pedig az euró történetének mindeddigi legsúlyosabb válsága zajlik – mondta a szóvivő a Duna Televízió stúdiójában.   

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.