BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödéssel nyitott a forint - Jó hét kezdődhet

Tovább tart az óvatos, mérséklet optimista hangulat a piacokon. Így az euró is tovább tudott erősödni a dollárral szemben; hétfő hajnalban 1,22 dollárt ért egy egység az uniós devizából, ami egy hete nem látott csúcsnak felel meg a közös európai fizetőeszköz esetében.

Mindez a közép- és kelet-európai devizák számára is kedvező kilátásokkal kecsegtet. A forint a hét első napjának reggelén már a 280-as szint alatti euróáron is forgott, ami a múlt péntek pénteki 281 forintos szint feletti értékekhez képest erősödést mutat. A dollárért reggel kilenckor 230,43, a svájci frankért 201,49 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A régiós devizák erősödését az általános nemzetközi befektetői hangulat is segítheti. Az amerikai részvénypiacok pénteki jó teljesítményét hétfő reggel az ázsiai tőzsdék is folytatták. A Dow Jones és az S&P 0,4, a Nasdaq pedig 1,1 százalékkal növekedett, a Nikkei megközelítőleg 2 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet.

A hetet itthon két fontosabb makrogazdasági adat befolyásolhatja: az építőipar áprilisi produktuma, illetve a legfrissebb létszám és kereseti adatok. A tengeren túlon a héten a leginkább piacalakító tényezők az ingatlanpiaci és ipari számok lehetnek.

Ami a hazai tőzsde heti kilátásait illeti, úgy tűnik, valamennyire megnyugodtak a kedélyek a korábbi időszak kilengései után. Erősödhet tehát a BUX index, ám a piac egyelőre nem vár kiugró értékeket. A Budapesti Értéktőzsde indexe a hét első napját kis pozitív tartományban kezdte, s már az első órában feltornázta magár 1 százalék fölé is. A vezető részvények mindegyike pozitív tartományban tartózkodott fél tíz magasságában: az OTP kereskedése 1,20, a Mol-é 1,66 százalékos pluszt jelzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.