BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint - Kifulladt az optimizmus

Kedden kifulladt a piacok előző napi optimista lendülete, az euró gyengült, a forint követte: délután fél ötkor az eurót 279,45 forinton jegyezték a hétfő délután fél ötkor tartott 278,46 forint után. Hétfőről keddre virradóra 279,50 forint környékén állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben.

A dollár jegyzése 227,89 forint 1,2270 dolláros euró árfolyam mellett. Kedden délután fél ötkor a dollárt 224,52 forinton, az eurót 1,2384 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 205,65 forint a hétfő délutáni 202,51 forint után, 100 japán jent 251,64 forinton jegyeztek 246,18 forint után.

Hétfőn a térségbeli devizák, de általában is a feltörekvő piaci devizák komoly árfolyamnyereséget értek el a kockázatosabb eszközök iránt megélénkült befektetői érdeklődésének köszönhetően. A pozitív fordulatot a kínai jegybank hétvégi bejelentése váltotta ki a rugalmasabb jüan-árfolyampolitika bevezetéséről. Az értékpapír- és devizapiacok lelkes árfolyamemelkedéssel üdvözölték a harmadik legnagyobb nemzetgazdaság fizetőképes keresletének növekedésével egyenértékű hírt. Az ázsiai tőzsdék, majd az európai tőzsdék is erőteljes emelkedéssel zártak hétfőn.

Kedden azonban a kínai bankok összehangolt dollár vásárlással fékezték meg a jüan árfolyamának erősödését, alaposan lehűtve a piacok hétfői optimizmusát. Kedden az ázsiai tőzsdék veszteséggel zártak, majd veszteséggel nyitott Európa is.

Az euró visszagyengült a hétfőn az 1,2490 dolláron elért egy havi árfolyam csúcsról. Az euró 1,3590-es svájci frank jegyzésen újabb történelmi mélypontot ért el.

Kedden lerontott banki eredmény-előrejelzések és bankoknak adott hitelminősítői besorolások rontása terelte vissza a piacok figyelmét az euróövezet pénzügyi stabilitási gondjaira. A francia Credit Agricole csökkentette görög érdekeltsége az Emporiki eredmény-előrejelzését, a Fitch rontotta a BNP Paribas besorolását, a S&P bejelentette, hogy növeli a spanyol bankok hitelveszteségeire vonatkozó előrejelzését.

A negatív hírek semlegesítették a német Ifo üzleti hangulat indexének hatását, amely júniusban két éves csúcsra emelkedett.

A forint és a térségbeli devizák árfolyamának mozgását továbbra is a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulásához kötik a kereskedők. A forint árfolyama eszerint az elkövetkező napokban a 279-280-as euró jegyzés 1-2 forintos környezetében alakulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.