BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérsékelten erősödhet a héten a forint

Erősödött az euró a hét végén, a térségbeli devizák és a forint mérsékelt erősödésére lehet számítani a héten.

Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2425 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben a vasárnap késő esti 1,2434 dollár után. Pénteken még az 1,2400 dollár alatti euró árfolyam volt a jellemző. Az euró árfolyama 13,21 százalékkal marad el év eleji szinttől.

A forintot 276,51-es euró árfolyamon jegyezték hétfőn reggel, szemben a vasárnap esti 278,00 forinttal. A forint 2,19 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A lengyel zloty jegyzése 4,0340 az euróval szemben a vasárnap esti 4,0241 után. Pénteken még 4,07 körül állt a jegyzés. A zloty 1,74 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál.

A cseh korona hétfőn reggel 25,6910-es euró jegyzésen állt a vasárnap esti 25,6310 után. A korona 2,65 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál.

A hétvége "nagy eseménye" a kínai jegybank szombati bejelentése volt rugalmasabb árfolyam politika bevezetéséről, kihangsúlyozva azonban hogy ez nem jelenti a jüan jelentősebb felértékelését. Az euró és több ázsiai deviza is árfolyam emelkedéssel reagált a hírre, amit átmenetileg visszavetett egy kissé, hogy a jegybank nem változtatott a dollár/jüan referencia árfolyamon. Elemzők szerint a kínai jegybank lépése a jüan mérsékelt ütemű, fokozatos erősödését vonja majd maga után.

A kínai lépés nagy lökést adott a tőzsdei aktivitásnak az ázsiai kereskedési szakaszban és áttételesen fokozta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot a devizapiacokon is.

A hét devizapiaci hangulatát megalapozó múlt heti események közül a leglényegesebb a svájci jegybank egyértelmű jelzése volt a frank erősödését fékező nyíltpiaci ténykedésének lezárására. A frank történelmi árfolyamcsúcsokat állított be az euróval szemben. A spanyol kötvénykibocsátások sikeres piaci fogadtatása pozitív hatással volt a befektetői kockázatvállalási kedvre, csakúgy, mint az értéktőzsdéken bekövetkezett árfolyam emelkedés.

A forint és a térségbeli devizák árfolyama a kereskedők szerint továbbra is az euró/dollár árfolyamnak a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulását tükröző mozgásához igazodik, azaz a héten mérsékelt erősödésre lehet számítani. A forint árfolyamára nem lesz hatással a jegybank hétfői kamatdöntése, amennyiben az megfelel a piaci várakozásoknak, a kamattartásnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.