BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hír a devizahiteleseknek: erősen drágult a svájci frank

Visszaesett kedd estére a tengeren túli piacokon a hét eleji befektetői hangulat, ami nem tett jót a devizapiacoknak sem. Ez a folymat hajnalban Ázsiában is enyhe csökkenésekhez vezetett, és a hatás átszűrődhet az európai kereskedésbe is.

Mindez azonban nem tudja eltántorítani diadalmenetétől a svájci frank árfolyamát, amely történelmi szintre erősödött az euróval szemben, s így forintban mérve is jelentősen drágult. Mindez magyar szempontból azt jelenti: kéthetes mélypontra süllyedt a forint az alpesi devizával szemben és egyre közelebb van a másfél éves mélypont is. Mindez kifejezetten kedvezőtlen hír a devizában eladósodottak számára, hiszen köztudott, hogy a bankhitelek jelentős része svájci frank alapú.

Az euró forinttal szembeni jegyzése a tegnap késő délutáni 279-280 körüli szintről ma reggelre 280,5 forintig emelkedett, majd kilenc óra után némileg visszesett az uniós deviza ára, 280 forint magasságába. Egy dollárért ma korán reggel 229 forint körül kértek, majd később már csak 227,72 forintot. A svájci frank jegyzésára 206,5-205,8 forint között mozgott a nap elején. A forintnak, függetlenül a nemzetközi folymatoktól, nem tesznek jót azok a kormányközeli kijelentések sem, amelyekkel folymatosan támadják a Magyar Nemzeti Bank elnökét.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,15 pontos csökkenéssel, 21 614,72 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, keddi záró értékéhez képest ez 0,78 százalékos gyengülést jelez. Szűk egy órával a anyitás után az index többnyire a mínusz egy százalék körüli tartományban mozgott, a vezető részvények közül az OPT és a Mol egy százaléknál nagyobb mínuszban állt. A nemzetközi hangulat alakulásától függetlenül mind többen igényelnék már, hogy végre részletes információk lássanak napvilágot a bankadóval kapcsolatban. Az ugyanis jót tenne az OTP részvények árfolyamnának, s persze hatna a pesti részvényindexre is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.