BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

280 alatt maradhat a forint

Mérsékelt ütemű árfolyam erősödést várható a héten a térségbeli devizák körében.

Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2596 dolláron jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben az előző éjszakai 1,2627 dolláros jegyzés után. Az euró 12,01 százalékkal áll év eleji árfolyama alatt.

A dollár és a jen gyengülése jellemezte az elmúlt hetet az ezen a héten kezdődő tőzsdei jelentési periódusnak megelőlegezett kedvező adatok reményében erősödő kockázatvállalási hajlandósággal, az emelkedő tőzsdei árfolyam indexekkel párhuzamosan. Az amerikai tőzsdeindexek sorában a S&P-500 például az idei legnagyobb heti emelkedését érte el, 5,4 százalékot, de a DJIA-30 index is 5,2 százalékkal erősödött.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Az euró erősödő lendületet kapott az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált bizalmatlanság gyengülésének köszönhetően, leginkább vezető uniós politikusok által az euróövezeti bankrendszer stressz-tesztjének várhatóan kedvező eredményére utaló megjegyzései hatására. Az euró a pénteki és hét végi negatív korrekciójával együtt az elmúlt héten 0,6 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

A héten a piacok fő tájékozódási pontja a vállalati eredmény beszámolók mellett kedden a svájci termelői árindex, a brit infláció, a német ZEW hangulatindex, szerdán a brit foglalkoztatási adat, az euróövezeti infláció, az amerikai kiskereskedelmi forgalom, csütörtökön a svájci ZEW hangulatindex, az amerikai termelői árindex, pénteken az euróövezeti kereskedelmi mérleg, az amerikai infláció és a Michigan Egyetem üzleti hangulat indexe lehet.

Az eurót hétfőn reggel 279,01 forinton jegyezték a vasárnap esit 279,25 után. A forint 3,12 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál. A dollár jegyzése 221,47 forint 220,74 forint után. A dollárral szemben a forint 17,18 százalékkal gyengült az év eleje óta.

A zloty jegyzése hétfőn reggel 4,0660 az euró szemben az előző esti 4,0666 után. A zloty az év eleje óta 0,91 százalékot erősödött az euróval szemben.

A cseh korona jegyzése 25,2670 az euróval szemben 25,2870 után. A korona 4,18 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál.

A lengyel zlotytól 4,07-es euró jegyzés alatti, a cseh koronától 25,30-as euró jegyzés alatti árfolyamot várnak a héten a kereskedők, a forinttól pedig a 279-280 forintos euró jegyzés környékén stabilizálódó, illetve a nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóság kedvező alakulása esetén mérsékelt ütemű erősödést várnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.