BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint gyengülése mögött a kormány-IMF-vita állhat

Gyengült péntek reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is, a dollárhoz viszonyítva azonban nem változott jelentősen tegnap óta a jegyzésár.

Reggel fél tíz magasságában 281,10 forinton állt az euró árfolyama, ami hozzávetőleg egyforintos emelkedést jelent a csütörtök késő délutáni 280,19 forintos szinthez képest. A dollárt péntek reggel 217,18, a svájci frankot 208,63 forinton jegyezték. ű

Az elemzők ma elég széles sávban, 277,5-281,5 forint között várják az euró árfolyamát, attól függően, hogy mit mutat majd a júniusi költségvetési hiány adata. Piaci elemzők szerint a forint gyengülése mögött nagy valószínűséggel az a nem éppen új fejlemény áll, hogy a kormány, és az IMF álláspontja több kérdésben nem igazán egyezik.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A pénteki napot bizonyosan meghatározza majd az euró tegnap megkezdett erősödése a dollárhoz képest. Tegnap délután az 1,295-ös szint felett is megfordultak az EUR/USD jegyzések, amire legutóbb május 10-én volt példa. Az euró a ma reggeli kereskedésben is bő két hónapos csúcsa közelében tartózkodik, a kurzus az 1,29-es szint felett jár.
Az uniós deviza csütörtök délutáni lendületét a tengeren túlról érkező, s a válságot tartósnak ígérő makrogazdasági adatok, valamint több, kedvező európai fejlemény segítette. Köztük az, hogy a görög munkavállalói szakszervezetek és a munkaadók érdekképviselete megállapodott a három évre vonatkozó béremelésekről.

Sikeresnek bizonyult a spanyol kötvényaukció, ahol magasabb hozam mellett ugyan, de az erős kereslet következtében könnyedén elkeltek a 15 éves papírok. Továbbá az olasz kormány megnyerte azt a bizalmi szavazást a parlamentben, amelyet a megszorító intézkedések elfogadása miatt tartottak.  A tegnapi vegyes makro és vállalati híreket követően a pénteki nyitás után a BUX először 0,1 százalékos csökkenést könyvelhetett el, majd tíz óra közeledtével 0,13 százalékos pluszba váltott. A vezető részvények közül nyitás után az OTP 0,2 százalékot, a Richter 0,9 százalékot veszített értékéből; a MOL és az MTelekom viszonémileg erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.