BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelminősítők lépése ismét mélybe húzta a forintot

Gyengébb sávba került pénteken a forint a nemzetközi hitelminősítők bejelentésének hatására.

Az eurót pénteken délután fél ötkor 287,37 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. Csütörtök délután négy órakor 283,83 forinton állt a jegyzés, majd péntekre virradóra 283,30 környékén mozgott a nemzetközi kereskedelemben.

Péntek délelőtt a forint jó két forinttal gyengült, miután a Moody''s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadósság besorolását.

A Moody''s figyelmeztetését a Standard and Poor''s követte, amely negatívra is rontotta a magyar szuverén adósbesorolás kilátását, ez további bő egy forintos árfolyam gyengülést idézett elő.

Összességében a forint pénteken a kora reggeli 283 forint feletti euró jegyzésről 287 fölé gyengült, és ezzel elveszítette a hét folyamán szerény napi nyereségekkel felhalmozott eredményét.

Az euró jegyzése hétfőre virradóra emelkedett 290 forint fölé a magyarországi hitel-felülvizsgálatot végző IMF-EU küldöttség hétvégi, idő előtti távozását követő piaci reakció hatására.

A hét folyamán a negatív hangulat konszolidálódott, a piacok korrigálták a néhány napos távlatban már "túlreagálásnak" ítélt forint gyengítést. A forintnak ennek köszönhetően a héten módjában állt a térségbeli devizákkal együtt követni az egyre nyilvánvalóbban javuló európai gazdasági növekedési kilátások hatására emelkedő tőzsdeindexeket.

Pénteken viszont a kereskedők véleménye szerint a hitelminősítők lépése "leválasztotta" a forintot a térségbeli devizákról, amelyek részben erősödtek, részben stagnáltak a nap folyamán. A forint a lengyel zlotytól 1,4 százalékkal, a cseh koronától 1,1 százalékkal a román lejtől 1,0 százalékkal távolodott el pénteken.

A dollárt pénteken délután 224,32 forinton jegyezték 1,2819 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt 220,21 forinton, az eurót 1,2894 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 212,72 forint 211,11 forint után, 100 japán jent 256,75 forinton jegyeztek 253,51 forint után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.