BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan olcsóbb a frank - Félnek a befektetők

Nyugodt reggellel indított a devizapiacokon a hét utolsó kereskedési napja. Erősödött valamelyest a forint az euróval szemben: reggel kilenc óra után nem sokkal az uniós devizáért 285,16 forintot kértek, szemben a tegnap esti 286,70 forinttal.

A dollár és a svájci frank viszont egészen látványosan olcsóbb lett. A zöldhasú jegyzésára tegnap késő délután még 234 forint környékén állt, ma reggel viszont már csak 227-228 forint között mozgott. Jól látszik, hogy a külföldi befektetők nem mernek nagyobb kockázatot felvállalni, ugyanis péntek délután lát napvilágot a hét legfontosabb amerikai makrogazdasági adata: a kormányzat átfogó munkaerőpiaci jelentése. A megjelenő friss számok sok mindent elmondhatnak arról, hogy a tengerentúlon mekkora feszültségek tapasztalhatóak a munkaerőpiacon, és azok mennyire veszélyeztetik a válságból való kilábalást.

Az elmúlt napok eseményeinek központi szereplője, a folyamatosan erősödő svájci frank esetében is jelentős gyengülésről lehet beszámolni, mind az euróval, mind a forinttal szemben. Az alpesi deviza árfolyama a csütörtök esti 218 forint körüli árfolyamhoz képest péntek reggel 215 forint magasságában állt. Hozzávetőleg hat hete nem esett ekkorát a svájci frank árfolyama az euróval szemben. Elemzői körökben úgy tartják, a svájci jegybank valószínűleg mégis beavatkozott a devizapiacon a frank gyengítése érdekében - írja a Bloomberg hírügynökség.

Általánosságban a tengeren túli tőzsdéket is a kivárás, vagy inkább a lefelé kanyarodó várakozás jellemezte. A vezető amerikai részvényindexek tegnap mínuszokban fejezték be a kereskedést: a Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 0,4-0,4 százalékkal csökkent, az S&P 500 pedig végül 0,3 százalékos mínuszban zárta a napot. A pesszimista hangulatot főként az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének tegnap megjelent június adata okozhatta, ami arra utal, hogy még távolról sincs vége a válságnak, az adósságproblémák a "W" alakú forgatókönyvet valószínűsítik.

Az ázsiai részvényindexek vegyes elmozdulásokat mutattak ma reggel, úgy tűnik, a befektetők kivárnak az amerikai munkaerőpiaci statisztika előtt. A Nikkei minimális emelkedéssel zárt, Kína viszont esett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 255,86 pontos emelkedéssel, 21 091,80 ponton nyitott pénteken, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 1,23 százalékos erősödést jelez. A vezető részvények mindegyike pozitív tartományban állt nem sokkal a kereskedés megkezdése után. Az OTP és a gyógyszergyári papírok már a kétszázalékos plusz felé vették az irányt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.