BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brandépítés a Kogartnál

A kiállítások mellett a műkereskedelemben és becsüstanfolyamokban is erős az intézmény

A hazai művészeti élet legszélesebb tevékenységi körű és legszorosabban az üzleti szektorhoz kötődő intézményeként jellemezhetjük a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt (KGMA) és a köré szerveződött vállalkozásokat, projekteket. A Bankár Holding tulajdonosa az ország egyik legismertebb műgyűjtőjeként (akinek idősebb Markó Károlytól Vaszary Jánosig szinte minden nagy magyar mestertől vannak jelentős művei) hét évvel ezelőtt hozta létre művészeti alapítványát. Az Andrássy úti Kogart palota azóta klasszikus és kortárs művészeti tárlatok megrendezésével és a hozzájuk kapcsolódó előadásokkal, VIP-programokkal alapozta meg a hírét a műgyűjtői és a tágabb üzleti világban. A kiállítások közül különösen emlékezetes volt például a Gulácsy- és a Csernus-életműkiállítás, míg a fiatal tehetségekből szemezgető Friss (amelynek idei kiadása szeptember 26-ig volt látogatható) évről évre jelentős esemény a szakmában.

Az alapítvány 2007-ben rukkolt elő egy köz- és magánforrásokból épülő kortárs művészeti gyűjtemény kialakításának tervével. Az akkori kulturális miniszter, Hiller István által felkarolt projekt lényege az, hogy a vállalati támogatók egyenként egymillió forintos hozzájárulását az állam félmillió forinttal (évente legfeljebb 50 millióval) egészíti ki. Az összegyűlő pénzből a felkért, többségében „külsősökből” álló művészeti zsűri igyekszik olyan műveket megvásárolni, amelyek az ötévesre tervezett gyűjteményépítés végeztével reprezentatív keresztmetszetét adják a mai magyar festészetnek, szobrászatnak és grafikának.

Fertőszögi Péter, a KGMA kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta: eredetileg a nagyvállalati szektorra számítottak, de a tapasztalatok szerint inkább a középvállalati kört sikerült mozgósítani. (A cégek számára egyébként az adományozás vonzerejét a társadalmi felelősségvállaláson túl az adóalapból való leírhatóság is növeli.) Az eltelt bő két és fél évben 270 millió forint gyűlt össze, ebből mintegy 170 művész 270 alkotását vásárolták meg, és ezek közül – a gyűjtemény célkitűzésének megfelelően – többtucatnyit különböző kiállításokra kölcsönöztek. A gyűjteménynek megítélt állami támogatás ez évre biztosított, a 2011–12-es folytatásról pedig ősszel tárgyalnak az új kormányzat illetékeseivel.

Az alapítványtól jogilag és szakmai irányítását tekintve független, ugyanakkor hasonló tulajdonosi hátterű Kogart Galéria tavaly szeptemberben nyílt meg egy a Kogart ház szomszédságában álló palotában. A galéria évente hét-nyolc eladási célú és egy nonprofit kiállítást szervez, de a gyűjtők a tárlatok közötti időszakban is válogathatnak a galéria (interneten is megtekinthető) kínálatából. Főleg kortárs alkotások szerepelnek, de huszadik századi klasszikusok (köztük Aba-Novák Vilmos, Szalay Lajos, Kondor Béla vagy Csernus Tibor) művei is vannak az anyagban. Az árak nagyon széles sávban mozognak, a százezer forintos nagyságrendű grafikáktól a több tízmilliós festményekig terjed a paletta. A vásárlókedv növelése végett a galéria magyarországi viszonylatban egyedülálló garanciát kínál. A vásárlás után öt évvel a tulajdonos eldöntheti, az adott mű beváltotta-e (anyagi vagy egyéb természetű) várakozásait, és ha nem, akkor a Kogart az eredeti ár 90 százalékáért visszaveszi. Ez csökkenti a kortárs művek egyébként nem csekély rizikófaktorát.

Fertőszögi Péter megfogalmazása szerint a céljuk az, hogy a kortárs gyűjtemény és a galéria a maga nemében egyaránt mértékdóvá váljon a hazai színtéren. A Kogart most második tanévét kezdő festménybecsüsi tanfolyamát pedig néhány éven belül piacvezetővé szeretnék tenni, megelőzve az e téren évtizedes múlttal rendelkező BÁV-ot és V-Pearlt. A nyolc hónapos, heti kétszer 180 perces tanfolyam ára (280 ezer forint) és együttműködő partnerei (nagy múzeumok, illetve aukciósházak) a riválisokéhoz hasonlók. A Kogart számára elsősorban az jelenthet versenyelőnyt, hogy a gyakorlati képzés során az alapítvány és a galéria gyűjteményének – összesen több ezer műtárgynak, közöttük akár több tízmillió forint értékű képeknek – közvetlen vizsgálatát tudják biztosítani a hallgatók számára.

Eredmények

a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az elmúlt hét évben körülbelül harminc kiállítást szervezett

évente 60-65 ezer látogatójuk van

az alapítvány Kortárs Művészeti Gyűjteménye 2008 óta 270 millió forintért vásárolt műalkotásokat

a tavaly megnyílt kortárs galéria programjában hét-nyolc eladási célú és egy nonprofit kiállítás szerepel

évente 60-65 ezer látogatójuk van

az alapítvány Kortárs Művészeti Gyűjteménye 2008 óta 270 millió forintért vásárolt műalkotásokat

a tavaly megnyílt kortárs galéria programjában hét-nyolc eladási célú és egy nonprofit kiállítás szerepel-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.