BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kalapács alatt a becsődölt Lehman Brothers műgyűjteménye

London. Nagyjából háromszáz képre és műtárgyra lehet licitálni a Christie’s szeptember 29-i londoni aukcióján, amelynek anyagát a pénzügyi válságot pontosan két évvel korábbi csődjével elindított Lehman Brothers nagy-britanniai irodáiból származó műtárgyak adják.

A legmagasabb árakat a brit kortárs képekért várják az aukciósház szakértői. Matthew Ritchie, Gary Hume, Jim Hodges és más ismert hazai sztárok alkotásai 30–120 ezer font közötti összegeket hozhatnak. A katalógusban szereplő tárgyak túlnyomó többsége azonban minden szempontból más kategóriába tartozik. Régi kínai kerti székek, 18. századi angol hajómakett, eklektikus falitükör vagy éppen 19. századi metszet- és könyvsorozatok tanúskodnak az egykori Lehman-menedzserek konzervatív stílusáról. Ezek a tárgyak általában pár száz, esetleg egy-kétezer fontot érhetnek.

A vásárlókedvet alighanem fokozza, hogy a kalapács alá kerülő tárgyakat a globális pénzügyi válság dokumentumainak is tekinthetjük. A Lehman csődgondnokságát ellátó PricewaterhouseCoopers azonban így is csupán kétmillió fontot remél az aukciótól, ez eltörpül a többmilliárdos tartozások mellett. VG

Eladó cégtábla

Bár nem műtárgy, az árverés egyik legizgalmasabb tételének számít az a cégtábla, amely egykor a befektetési bank londoni székháza előtt díszelgett. A becses gazdaságtörténeti ereklye leütési árát 1000–1500 font közöttire becsüli a Christie’s.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.