BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra hitelezőket büntetett a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken közzétett határozatában 3 millió forint bírságot szabott ki a HSBC Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt-re, illetve 1 millió forint bírságot az Erste Leasing Autófinanszírozási Pénzügyi Szolgáltató Zrt-re.

A PSZÁF indoklásul elmondta, hogy mindkét társaság megsértette a Magatartási Kódex egy-egy pontját. A két pénzügyi társaság október 31-ig köteles beszámolni a hatóságnak, arról, hogy milyen intézkedéseket tett a jogszabálysértés megszüntetése érdekében.

A HSBC Credit Zrt. késedelmesen fizető ügyfeleinek küldött fizetési emlékeztető és felszólító leveleiben nem közölte a hátralékos törlesztő összeg mértékét, tőke és ügyleti kamat szerinti bontásba, és nem hívta fel az ügyfelek figyelmét a számukra folyamatosan növekvő kamatteherre.

A Magatartási Kódex előírása szerint ugyanakkor valamennyi fizetési emlékeztetőben és felszólító levélben fel kell hívni a késedelmes ügyfél figyelmét a teljes fennálló tartozás összegére, a fizetendő kamatra, a késedelmi kamat mértékére és arra, hogy nemfizetés során a kamatteher folyamatosan nő, illetve jelezni kell a fizetés elmaradása miatti jogi következményeket is.

Az Erste Leasing Zrt. 2010 januárja óta nem írta elő a Magatartási Kódexben foglaltak betartását a szolgáltatásnyújtásában részt vevő ügynökeivel, megbízottaival kötött szerződéseiben, illetve ennek kapcsán nem módosította fennálló megállapodásait. A Magatartási Kódex viszont előírja, hogy a dokumentumot aláíró pénzügyi intézményeknek az ügynökeikkel és megbízottaikkal kötött szerződésben is kötelezniük kell e partnereiket a kódexben foglaltak betartására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.