BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényalapdömping

A feltörekvő gazdaságokban és a zöldenergiában bíznak a portfóliómenedzserek

Élénkülni látszik Magyarországon a részvényalapok piaca, ezt jelzi, hogy a hazai alapkezelők sorra indítják az ilyen konstrukciókat. Az OTP Alapkezelő például nemrég két alappal is megjelent, ezek közül az egyik a török-, a másik az oroszországi részvénypiacokon fektet be. „Komoly növekedési potenciál van ebben a két piacban, emellett nincsenek messze, így Magyarországról is kezelni lehet az alapokat” – magyarázta a társaság sajtótájékoztatóján Honics István befektetési igazgató.

Az orosz részvénypiacot egyebek mellett az alacsony értékeltség teszi vonzóvá, Törökország – ahol a tőzsde történelmi csúcson van – pedig a gyors gazdasági növekedés és a kedvező demográfiai mutatók miatt tartogat hoszszú távon jó befektetési lehetőségeket. Az OTP kedvenc részvényei között vannak az orosz piacon a Gazprom és a Mecsel acélgyár papírjai. Az acélipart azért kedvelik különösen a társaság portfóliómenedzserei, mert Oroszország olcsóbban képes az acél előállítására, mint versenytársai, emellett a jüan esetleges erősödéséből és a kínai kereslet növekedéséből is profitálhat a szektor. Törökországban a bankszektornak van a legnagyobb súlya a parketten, az ottani pénzügyi cégek közül az iszlamista Bank Asya az OTP egyik favoritja.

Az orosz és a török részvénypiacban egyébként nem csak az OTP-sek hisznek, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő már 2008 decemberében elindított két ilyen alapot. Az Aegon Russia azóta megduplázta az árfolyamát, az IstanBullban pedig két és félszeresére hízott a befektetők vagyona. Az augusztusban indult OTP-s alapok közül egyelőre a török áll jobban, több mint 7 százalékot szedett magára két hónap alatt, az orosz alap árfolyama viszont csökkent az indulás óta.

A napokban vett rajtot a Generali Alapkezelő négy új részvényalapja is. Ezek közül kettő az ázsiai részvénypiacokon keresi a lehetőségeket. A Főnix távol-keleti részvényalap fejlődő vállalatok papírjait vásárolja – Japán kivételével – a Távol-Kelet piacain, a Generali IC ázsiai részvényalap pedig kizárólag Indiához és Kínához kötődő vállalatokba fektet. A Generali azért szereti ezeket az országokat, mert úgy véli, a korábbi exportorientált termelés mellett az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan a belső fogyasztás miatt is növekedhet a gazdaságuk. Szintén a térség gyors fejlődése volt a fő oka annak, hogy a Generali elindított egy latin-amerikai részvényalapot is. Az Amazonas fantázianevű konstrukció az energiaipari, bányászati, távközlési, információtechnológia iparágakban, a közszolgáltatásokban és a kereskedelemben érdekelt társaságok részvényeibe helyezi a tőkéjét.

A negyedik most rajtoló gene-ralis részvényalap, a Greenergy olyan fejlett és fejlődő piaci cégekbe fekteti a vagyonát, amelyek a világ energetikai fejlődéséből profitálnak, a válság előtt még rendkívül túlértékeltnek számító alternatívenergia-szektor ugyanis az elmúlt másfél évben alulteljesítőnek bizonyult, hosszú távon viszont vonzók az iparág kilátásai. Hasonló „zöld” alapból több is van már a hazai piacon. Az Aegon Climate Change és az OTP Klímaváltozás is hatalmasat zuhant 2008 őszén, a válság kirobbanásakor, az elmúlt évben viszont már emelkedett az árfolyamuk, és éves szinten 15 százalék fölötti hozammal büszkélkedhetnek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.