BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fekete bárányok is jól járnak

A nagy teljesítményű motorral rendelkező fiatalok is találnak kedvezőbb tarifát

Kétkerekű. Az idei kötelezőkampányban még a legnagyobb teljesítményű motorkerékpárok tulajdonosai is alacsonyabb díjra válthatnak a rendkívül éles versenynek köszönhetően, annak ellenére, hogy a díjszámítás alapjának köbcentiről kilowattra történő változtatása miatt a biztosítóknak elméletben emelniük kellett volna a díjaikat – áll a Biztosítás.hu elemzésében. A kétkerekűek szerelmesei között olyanok is akadnak, akik akár 20–50 százalékát is megspórolhatják az éves díjuknak, ha biztosítót váltanak. Rájuk is fér a nagyobb mértékű megtakarítás, mert közülük sokan panaszkodnak, hogy a biztosítók a károk rendezése kapcsán fekete bárányként kezelve őket igyekeznek rájuk hárítani a felelősséget, mondván: ha motoros az illető, akkor biztosan szabálytalankodott. Az évekig tartó pereskedést elkerülendő sok motoros ezért még akkor is rendőrt hív közúti balesetéhez, ha a károkozó egyébként elismeri a felelősségét. Rendőrségi jegyzőkönyv birtokában viszont már kevésbé fordulhat elő, hogy a biztosító kétségbe vonja a baleset körülményeit.

A kilowattra történő átsorolás tekintetében az autóknál alkalmazottakhoz hasonlóan a legtöbb társaságnál csökkentették azoknak a motoroknak a díjait, amelyeknek kisebb a teljesítménye. Az alacsonyabb díjra történő váltáshoz a motorosoknak alaposan körül kell nézniük a piacon, a motorkerékpárok esetében ugyanis lényegesen nagyobb különbségek vannak a díjak között, mint az autósoknál. „Adataink szerint a legtöbb kalkulációnál sokszoros különbség található a motorkerékpárokra szóló köteleződíjak között. Nem mindegy, hogy az 1000 cm3-es, 80-90 kW-os motorunkra évi 130 ezer vagy mindössze évi 14 ezer forintért köthetjük meg ugyanazt a biztosítást, illetve egy robogó esetén 5 vagy 25 ezer forintért vesszük meg a szolgáltatást” – emeli ki Rácz István ügyvezető igazgató.

Ami a piaci szereplőket illeti, az alkuszcég oldalán végzett számítások szerint néhány társaság következetesen elzárkózik a motorosok elől. Egy 28 éves budapesti vagy vidéki városban élő fiatalembertől nagyobb teljesítményű motor esetén az Aegon például 130 ezer forintot is elkér évente. Szintén büntetésszámba menő tarifával sújtja az ilyen motorosokat az MKB és az Uniqa, de az Allianz és az Astra is. A közepesebb, 250 köbcentiméteres, 18 kilowattos motoroknál is az Aegon és az MKB díja a legmagasabb, sőt az MKB még az egészen kis méretű robogóval járókat is igyekszik elriasztani. Kifejezetten „motorosbarátnak” tűnnek ezzel szemben a Köbe, az Union és a K&H tarifái.

A motorosok a megtakarításon túl további előnyt is élvezhetnek. Az alacsony díjaknak köszönhetően sokan már éves díjfizetést tudnak választani kötelezőjükhöz, ez amellett, hogy tovább csökkenti a díjat, biztosítja a külföldi út esetére elengedhetetlen nemzetközi zöldkártya egész évre történő kiadását is. A motorosok – akik közül sokan tavasztól őszig túráznak a környező országokban – számára így elkerülhető a biztosítójuk negyedévenkénti – a zöldkártya kiváltása okán történő – felkeresése. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.