BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A verseny jótékony hatásai

Bővülő kínálatot, változatos kísérő programokat hoztak a párhuzamosan rendezett művészeti vásárok

Évek óta sürgettek változásokat a Műcsarnokban megrendezett művészeti vásár szervezőjétől a kiállító galériák, és éppen akkor, amikor az érezhetően emelte a rendezvény színvonalát, egy versenytársa is akadt a sokáig monopolhelyzetben lévő vásárnak. Így összegezhetjük a november folyamán lezajlott két hasonló profilú seregszemle megrendezésének körülményeit. Ami a gyűjtők, képvásárlók, művészetkedvelők szempontjából a legfontosabb: a maga nemében mind a Krisztina Palace-ban megrendezett Art Market Budapest, mind a műcsarnoki Budapest Art Fair valóban nívós, sőt azt mondhatjuk, nemzetközi színvonalú művészeti vásárnak bizonyult.

A Krisztina Palace-ban bő egy tucat kortárs művészeti galéria vonultatta fel kínálatát. Elsősorban az utóbbi években alakult, ám már eddig is bizonyított cégek – Viltin, G13, Friss, NextArt stb. – fémjelezték a rendezvényt, de akadt köztük néhány „régi motoros” is. Ilyen volt a kortárs mellett modernekkel is foglalkozó MissionArt vagy a vásár egyik ötletadója, a Ráday – Faur Zsófi Galéria. A szervezésben központi szerepet játszott Edge Communications ügyvezető igazgatója, Ledényi Attila minden tekintetben sikeresnek értékeli Magyarország eddigi egyetlen tisztán kortárs profilú művészeti vásárát. Mint elmondta, a részt vevő galériák mindegyikének sikerült több alkotást eladnia, ez a rendezvény bemutatkozó jellegét tekintve nem lebecsülendő eredmény. Jövőre is terveznek egy hasonló vásárt, méghozzá szintén az őszi szezonban.

Éppen az Art Market időzítése volt az, ami talán a leginkább megosztotta az új kezdeményezés kapcsán a véleményeket. Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa – aki a kortárs galériák egy részéhez hasonlóan most is a Műcsarnokot választotta – kérdésünkre elmondta: ha tavasszal rendezték volna meg az „alternatív” vásárt, akkor az esetleg tényleg élénkíthetné a hazai művészeti piacot. A külföldi kurátoroktól, gyűjtőktől azonban nem lehet azt várni, hogy november közepén, majd november végén is ellátogassanak a meglehetősen periferikus helyzetű Budapestre. Szalóky szerint a Budapest Art Fair szervezői az idén valóban javították a programok színvonalát, és ezért a szakmának inkább öszsze kellett volna fognia, ahelyett, hogy szétforgácsolja erőit.

A tegnap véget ért Budapest Art Fairen közel 30 magyarországi és külföldi galéria állított ki zömmel modern és kortárs képzőművészeti alkotásokat. Néhányan közülük az Art Marketen is ott voltak (Viltin, G13), de a többség nem tudott, illetve nem akart egymás után két vásárt vállalni. A külföldi jelenlét erősödése nemcsak a standokon volt érzékelhető (új szereplőként említhetjük a New York-i János Gát Galériát), hanem a kísérő programokon, projekteken is. Bemutatkozott a San Franciscó-i kortárs művészeti múzeum, az SFMOMA, a Heroes Corner projekt keretében két tucat kelet-közép-európai modern és kortárs művészeti galéria mutatott be egy-egy kiemelkedő alkotást, és megnézhettük a The age of optimism – Rodcsenko és kortársai című, filmvetítésekkel kísért szovjet-orosz fotóművészeti válogatást is. Az Art Fair katalógusa és marketingje szintén arról tanúskodott, hogy a vásár szervezői ezúttal tényleg beépítettek a rendezvénybe számos a galériák és más szakemberek által régóta szorgalmazott újdonságot, ötletet.

Örvendetes pezsgést hozott tehát az aukciók szintjén egyelőre nem igazán pezsgő hazai műkereskedelmi életbe a két novemberi vásár. Azt persze csak remélni lehet, hogy a magyarországi műgyűjtői, műkereskedelmi szcéna – és a mozgósítható szponzori kör – tartósan képes lesz fenntartani két hasonló profilú és időpontban is egymáshoz közel eső vásárt. Az Art Market esetében például a rendkívül alacsony bérleti díjat és a látogatók számára ingyenes belépést csak nagyvállalatok támogatása tette lehetővé.

Antik enteriőr

Másfél tucat régiségkereskedés és antikvárium mutatja be kínálatát december 2–5. között a XIV. Antik Enteriőr vásáron a Néprajzi Múzeumban. Ezzel a hazai művészeti vásárok fordulatos történetének régi – az utóbbi három évben hiányzó – szereplője kelt új életre, méghozzá azon a helyszínen, amely az 1994-es indulásakor igencsak sikeresnek bizonyult.

Régi bútorokat, csillárokat, szőnyegeket, szobrokat, festményeket, grafikákat, képkereteket, ezüst- és üvegtárgyakat, ékszereket és más régiségeket láthatunk majd a standokon. Modern és kortárs társaihoz hasonlóan az Antik Enteriőr is igyekszik kísérő programokkal vonzóbbá tenni a kínálatát. Például december 4-én 16 és 18 óra között a 4szoba.hu online magazin Villámtalálka Lakberendezőkkel akciója keretében 10-10 percben ingyenes tanácsadást tartanak felkért szakemberek.

Régi bútorokat, csillárokat, szőnyegeket, szobrokat, festményeket, grafikákat, képkereteket, ezüst- és üvegtárgyakat, ékszereket és más régiségeket láthatunk majd a standokon. Modern és kortárs társaihoz hasonlóan az Antik Enteriőr is igyekszik kísérő programokkal vonzóbbá tenni a kínálatát. Például december 4-én 16 és 18 óra között a 4szoba.hu online magazin Villámtalálka Lakberendezőkkel akciója keretében 10-10 percben ingyenes tanácsadást tartanak felkért szakemberek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.