BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euróárfolyam: nem lendített a közös devizán az ír csomag

Bár a korábban vártnál kevesebb hitelt vesz fel Írország az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös stabilizációs alapjából, s a német kancellár hajlandó plusz forrásokkal bővíteni a bajba jutott országok megsegítésére nyitott csomagot, az euró nem tudott erősödni a világ vezető devizáival szemben. Az Egyesült Államokban a "Black Friday" kiskereskedelmi értékesítési eredménye hozott csalódást. Cashline elemzés.

Írország végül 67,5 milliárd eurós külső segélycsomagot vesz igénybe a válság elmélyülésének megakadályozása érdekében, amely kevesebb a korábbi 85 milliárd eurós pletykáknál. Az EU-tól 22,5 milliárd, az IMF-től 45 milliárd eurót kap, míg a saját nyugdíj tartalékából 17,5 milliárd eurót különít el a bajba jutott ország (összesen 87 milliárd euró). Megközelítőleg 35 milliárd eurót pumpálnak a bankszektorba és 50 milliárd eurót az államháztartási hiány refinanszírozásába.

A görög válság óta felállított 750 milliárd eurós EU-IMF stabilizációs alapból (EFSF) az írek kértek másodszor – a görögök után - segítséget, de Portugália és Spanyolország is a segély igénybevételére kényszerülhet. Korábban Alex Weber, a német Bundesbank elnöke leszögezte, hogy az EU kész a stabilizációs alap összegét megemelni az euró stabilitása érdekében, amennyiben szükséges.

A hétfő reggeli ázsiai kereskedésben azonban nem tudott erősödni az euró a dollár ellenében a mentőcsomag hírére. Enyhe pozitív korrekcióval bontakozott ki az ázsiai kereskedésben, miután szinte kivétel nélkül mínuszban zártak a tőzsdék pénteken világszerte. Az indiai tőzsde annak ellenére tartózkodik pozitív tartományban, hogy továbbra is tart a vesztegetési és csalási botrány, amellyel kapcsolatban több, mint nyolc cégvezetőt tartóztattak már le.

Kína diplomáciai megoldást sürget a koreai félszigeten a feszültségek csökkentése érdekében. A tervezett december eleji párbeszédben Észak- és Dél-Korea, az USA, Japán, Oroszország és Kína vennének részt, miután az amerikai - dél-koreai tengeri hadgyakorlat következtében Észak-Korea radikális ellenlépéseket helyezett kilátásba. Időközben Dél-Korea is megduplázta a tüzérségét a térségben és az újságírókat távozásra szólította fel.

A „Black Friday” kiskereskedelmi értékesítések mindössze 0,3 százalékkal növekedtek (10.7 milliárd dollár) a tavalyi értékhez képest, míg a fogyasztói forgalom 2,2 százalékkal emelkedett. A teljes vásárlások értéke a hosszú hétvégén 9,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. November első két hetében a kiskereskedelmi értékesítések bővülése 6,1 százalék volt. Ugyanakkor a kétharmada még hátra van a karácsonyi szezonnak, ami hozhat még negatív meglepetéseket a túlzott elvárásokhoz képest.

A vártnál lényegesen rosszabb gyorsjelentést tett közzé a Raiffeisen Bank. A nettó profit mindössze 148 millió eurót tett ki, szemben a 234 millió eurós várakozásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.