BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyarapodó kötvényállomány

A csökkenő betétkamatok miatt keresik a hitelpapírokat

Hitelviszony. Rendkívül gyors ütemben gyarapodik a háztartások banki kötvényállománya Magyarországon. A lakosság birtokában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a fél év végén már 631,4 milliárd forintnyi hitelpapír volt, pedig az állomány a 100 milliárd forintos lélektani határt csak 2007 végén lépte át. A kötvények iránt a kereslet azóta ugrott meg, amióta a betéteken elérhető kamatok csökkenni kezdtek – mondják a Citibanknál. A másik ok, ami miatt keresetté váltak a kötvények, a tartós befektetési számla megjelenése volt, ez ugyanis az értékpapírok felé fordította az érdeklődést – teszik ehhez hozzá a CIB Bank szakértői.

A banki kötvények további előnye, hogy a bankbetétekhez hasonlóan rájuk is vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája, igaz viszont az is, hogy a futamidő során ezekre a papírokra nincs tőkegarancia, árfolyamuk a névérték alá is csökkenhet, így a lejárat előtti visszaváltáson bukhat az ügyfél.

A hitelintézetek tapasztalatai szerint a banki hitelpapírok elsősorban az olyan ügyfelek körében népszerűek, akik hosszabb távú befektetéseket keresnek, emellett viszonylag nagyobb, több millió forintos megtakarítással rendelkeznek. Az ügyfelek vagyoni helyzete és a konstrukció bonyolultsága között is van összefüggés, a strukturált kötvényeket inkább a privát banki, az egyszerűbb, fix kamatozású hitelpapírokat főleg a lakossági ügyfélkörben keresik – számolnak be a Raiffeisen Bank szakemberei.

Jelenleg igen széles a választék a különböző banki kötvényekből. Ezek közül az egyszerűbbek közé tartoznak a CIB konstrukciói, közülük hármat lehet most megvásárolni. A 2015-ben lejáró FIX5 kötvény összesen 44 százalékos kamatot fizet a névérték után, ez évente 6,79 százalékos hozamot jelent. A 2012-ben lejáró Classic kamata a három hónapos Buborhoz (bankközi kamatláb) igazodik, míg a két év múlva lejáró FIX2 eurókötvény 3,5 százalékot fial évente.

Szintén fix hozamú konstrukciókban utazik az Erste, amelynél december 10-ig lehet jegyezni a 6,5 százalékos éves kamatot fizető, 2 év 11 hónapos futamidejű diszkontkötvényt. A Raiffeisennél többféle fix kamatozású kötvény is elérhető, a hároméves futamidejű 6,5, az ötéves 7,55 százalékos nyereséget ígér, az euróalapú verzió pedig 2,7 százalékot fizet. Az OTP is a kiszámítható, fix kamatozású hitelpapírokkal célozza meg a lakosságot, amelyek egy-, három- és ötéves futamidővel is elérhetők.

A fix kamatúaknál rendszerint magasabb hozamot ígérő banki hitelpapírok is vannak a piacon, amelyek jellemzően strukturált kötvények. A Raiffeisen privát banki klienseknek kínált kötvénye forintalapon 8,5, euróalapon évi 5 százalékos kamatot ad azokra a napokra, amikor az euró/forint árfolyam egy meghatározott sávban marad. Az FHB Forte Szélessáv kötvény hozama is az euró/forint kurzustól függ, méghozzá úgy, hogy minél kevésbé volatilis az árfolyam, annál magasabb a kamat. A Citibank rendszeresen jelentkezik valamilyen strukturált értékpapírral, az aktuális ajánlat például 19,5 százalékos éves kamatot ígér ideális esetben, ha a bank várakozásainak megfelelően a feltörekvő részvénypiacok felülteljesítik a fejletteket. VG






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.