BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ikonokkal ünnepel a Polgár

A héten rendezi négynapos téli árverését a Váci utcai aukciósház

Rendkívüli kínálattal várja az ortodox ikonok és egyéb kegytárgyak gyűjtőit e heti árveréssorozatán a Polgár Galéria. A négynapos aukció második és negyedik napján, csütörtökön és szombaton egyaránt kalapács alá kerül egy-egy jelentős ilyen profilú magángyűjtemény, sőt a pénteki ezüstanyagban is találunk néhány gazdagon díszített ikont.

Csütörtökön egy budapesti gyűjtemény 38 darab, a 19. századi Oroszországban készült ikonja indítja az árverést. Több jól ismert Istenanya-képtípus (Hodigitria, Kazanyi stb.) mellett különböző szentek, ünnepek és bibliai jelenetek találhatók a hazai piacon nagy ritkaságot jelentő, egységes színvonalú anyagban. A kikiáltási árak nagyjából 50 és 200 ezer forint között mozognak. Ennél jóval magasabb összegről, 750 ezer forintról indul péntek este az 515. számú, 19. század végi orosz ikon, amely négy Istenanya-ábrázolást tartalmaz. Ennek anyagi értékét rekeszzománccal díszített, vastag ezüstborítása emeli jelentősen.

Szombaton ismét olcsóbb, általában 100 ezer forint alatti kikiáltási árú ortodox kegytárgyakra licitálhatunk. A kalapács alá kerülő mintegy másfél száz fémikon a Polgár Galéria közlése szerint egy svájci magángyűjteményből származik. Az anyag feldolgozása példamutatóan alapos: a tételek meghatározását a bizánci és posztbizánci művészettörténet legismertebb hazai szakértőjére, Ruzsa György professzorra bízta a galéria. Ennek köszönhetően nemcsak a tárgyak datálása és anyaguk meghatározása, hanem az ikonográfiai típusok pontos leírása és a cirill betűs feliratok fordítása is megtalálható a katalógusban. A tárgyak zöme itt is 19. századi, de egyszerűbb kereszteket már a 11–12. századból is találunk, mindössze 70 ezer forintos áron. A díszesebb, összetett ábrázolást tartalmazó, rézalapon gyakran zománcfestésű keresztek, egy és több lapból álló táblák ára általában 100–150 ezer forint között alakul. A nap legdrágább tétele a 718.: ez egy fatáblán 11 darab fémlapot tartalmaz (240 ezer forint).

A négynapos árverésen persze más jellegű érdekességeket is bőven találunk. Az első napi festményanyagban szerepel például Szinyei Merse Pál női vállképe (63., 4,2 millió), egy könnyed Vaszary-kompozíció (Szieszta, 207., 11 millió), illetve Rembrandt rézkarcú önarcképe (93.). Utóbbi mindössze 480 ezer forintról startol – köszönhetően annak, hogy az eredeti lemezről néhány évtizeddel később készült levonatról van szó. Csütörtökön, az ikonok után sorra kerülő műtárgy- és bútorkínálatból kiemelkedik néhány 17–18. századi védett ónedény (309., 310., 311., 317., 318., 85–110 ezer forint) és egy sor magasabb árfekvésű régi óra. Pénteken ezüsttárgyakra, karórákra és ékszerekre licitálhatunk a Polgárnál – mindhárom kategóriában a közepes árkategóriájú, néhány százezer forintos darabok vannak túlsúlyban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.