BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyersanyagok: bőven van még növekedési tartalék

Az energiahordozók, a fémek és az agrártermékek iránt mutatkozó növekvő globális kereslet (különösen a feltörekvő piacokon) a nyersanyagárak további emelkedését valószínűsíti – hangzott el a Raiffeisen Capital Management (RCM) által rendezett tegnapi háttérbeszél-getésen.

„A gyakran nagyon alacsony likviditás, a magas piacra kerülési költségek és a jogi korlátok hosszú ideig a nyersanyagokba történő befektetések ellen hatottak. A feltörekvő piacok (főleg Kína) fejlődésével, valamint a világ növekvő számú népessége jólétének fokozódásával mindenfajta nyersanyag iránt erőteljesen nőtt a tényleges kereslet. Ezzel párhuzamosan a modern pénzügyi instrumentumoknak köszönhetően a nyersanyagpiacok likviditása nagymértékben javult, így az eszközosztály az intézményi és magánbefektetők új és széles rétege számára vált elérhetővé” – mondta Thomas Bichler, az RCM alapkezelője.

Mindamellett azonban, hogy a nyersanyagok szinte minden más eszközosztállyal rendkívül csekély mértékben korrelálnak, az egyes nyersanyagszektoroknak szintén egyedi ár- és termelési ciklusuk van, és a kereslet ingadozására is igen eltérően reagálnak. „Nem minden nyersanyag állítható elő gyorsan, ezért időt vesz igénybe, amíg a keresletet ki lehet elégíteni. Ennek megfelelően a geopolitikai bizonytalansági tényezők és a szélsőséges időjárási események szintén hatalmas kockázatot jelentenek” – állítja Bichler.

A nagy, ciklikus és részben klimatikus adottságokhoz köthető ingadozásoktól eltekintve valójában minden nyersanyag ára tartósan felfelé ível. Ezt a trendet támasztja alá a hosszú távú kereslet-kínálat alakulása, hiszen világunkat egyrészt a természeti erőforrások korlátozott volta, másrészt a népesség növekedéséből, a fogyasztás bővüléséből és a fejlődő országok felzárkózási folyamatából adódóan folyamatosan növekvő kereslet jellemzi – húzta alá a szakértő. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.