BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokasodnak a befektetési alapok

A feltörekvő piacokba, nyersanyagokba, aranyba és zöldenergiába fektetnek a most induló konstrukciók

Újdonságok. Gyors ütemben nőnek a befektetési alapok, hónapról hónapra újabb csúcsra kerül az állományuk, és a konstrukciók száma is rekordokat döntöget, október végére a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a szervezet tagjai a 445 alapban már 3738 milliárd forintnyi vagyont kezeltek. A befektetések zöme pedig a jegybank statisztikái szerint lakossági megtakarítás lehet, a háztartások körében ugyanis a befektetési jegy számít a legkedveltebb értékpapírnak. Az alapoknak a tartós befektetési számlák (tbsz) megjelenése is kedvez, nem véletlen, hogy több pénzügyi intézmény kifejezetten ezekre ajánlja új termékeit.

Az egyik sláger az elmúlt évekhez hasonlóan most is a tőke-, illetve hozamvédett alap. Az ebben a szegmensben piacvezető K&H Alapkezelőnél négyféle is jegyezhető ezekből, az egyik a már jól bevált háromszor fizető alap, amelynek a mostani már a 11. sorozata. A másik az úgynevezett prémium nagy esélyesek tőkevédelem mellett olyan cégek részvényárfolyamából ígér részesedést, amelyek megerősödve élték túl a válságot. A szintén jól ismert fix plusz termékcsalád 21. sorozata most a délkelet-ázsiai részvénypiacon keresi az extrahozamot, a dolláralapú fix plusz 3. pedig amerikai nagyvállatokban bízik. (Tbsz-re természetesen csak a forintalapok vásárolhatók meg.)

Szintén garantált alapokkal próbál új ügyfeleket szerezni az OTP Alapkezelő. A társaságnál két hozamvédett alap jegyzése zajlik, az egyik az árupiacokból, a másik feltörekvő részvénypiacok, azon belül a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) teljesítményéből ígér részesedést. Mivel az alapok nyílt végűek, aki lemaradt a december végéig tartó jegyzési időszakról, az is vásárolhat még belőlük később. Hasonló a helyzet az UniCreditnél forgalmazott, ötéves futamidejű pioneeros Szuper 8 alappal, amely ugyan már csaknem két hónappal ezelőtt elindult, de még mindig lehet belőle vásárolni. Szintén ötéves futamidejű a Generali Alapkezelő Tripla 5 nevű hozamvédett konstrukciója. A december végéig jegyezhető alapot kifejezetten a tbsz-re fejlesztette ki a társaság, és a befektetőknek – az egyik OTP-s alaphoz hasonlóan – a BRIC országok részvénypiacainak teljesítményéből ígér részesedést.

Bár a magyarországi befektetők jellemzően kerülik a kockázatot, és a garantált alapok népszerűsége is főleg ennek köszönhető, a szakemberek szerint ha hosszabb távról és tartós befektetésről van szó, nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb magatartás. A CIB Befektetési Alapkezelőnél például azt tanácsolják, hogy ötéves futamidőre vásároljon inkább az ügyfél magasabb kockázatú és ezzel magasabb megtérülést kínáló, például részvényekbe fektető alapot. Hasonlóan vélekedik Vízkeleti Sándor, a Pioneer elnök-vezérigazgatója is, ám hozzáteszi, a futamidő végéhez közeledve érdemes fokozatosan alacsonyabb kockázatú eszközökbe átcsoportosítani a vagyont.

Létezik egyébként a nemrég indult befektetési alapok között olyan is, amely éppen ezt csinálja. A Budapest Alapkezelő Budapest 2015 alapja kifejezetten a tartós befektetési szerződésekre készült, befektetési stratégiáját pedig 2015. decemberi céldátumra optimalizálták. Az alap a hazai részvénypiac meghatározó értékpapírjaira (Mol, OTP, Richter, Egis, Magyar Telekom) épít, úgy, hogy a futamidő elején nagyobb részvénykitettségű portfólióval magasabb hozamot kíván elérni, a végére viszont minimálisra csökkenti az ilyen eszközök súlyát.

A Budapest Alapkezelő nemrég két másik alapot is indított, a Zenit nevűvel az átlagosnál nagyobb kockázatot és hozamot kereső privát banki klienseket célozták meg. Ez az alapok alapja konstrukció a feltörekvő és fejlett részvénypiacok teljesítményéből kínál részesedést, miközben arra törekszik, hogy az ügyfelek ne szenvedhessenek el komolyabb árfolyamesést. A másik érdekes alap az arany alapok alapja, amely az aranybefektetést keresők, ám fizikai aranyba fektetni nem kívánók számára lehet vonzó termék. Ez a konstrukció elsősorban tőzsdén kereskedett alapokon (ETF) keresztül fektet fizikai aranyba, emellett bányavállalatok részvényeit vásárolja.

A Budapest Alapkezelő mellett a Generali Alapkezelő volt még nagyon aktív az elmúlt hetekben az új alapok indítása terén. Négy új részvényalapot indított, ezek közül kettő az ázsiai, egy pedig a latin-amerikai piacokon fekteti be a vagyonát, a negyedik alap pedig elsősorban a klímavédelemben, a zöldenergiában és az energetikai innovációkban érdekelt társaságok részvényeit vásárolja. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.