BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szocreál művek jótékonysági árverésen

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) különböző raktáraiból kerültek elő azok a főként az ötvenes évek első felében készült képzőművészeti alkotások, amelyeket december 6-án bocsát jótékonysági aukcióra a Pintér Galéria és Aukciósház. A várhatóan milliós nagyságrendű bevételt Rétvári Bence államtitkár közlése szerint a Katolikus Karitászon keresztül a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására fordítják.

Az egykori hivatalnokok által lelkiismeretesen katalogizált anyagban számos különböző méretű és anyagú Lenin-ábrázolást találunk, de bőségesen akadnak Marx-, Engels- és Dimitrov-festmények, -szobrok is. A Soha többet, harmadszor! című árverésen kalapács alá kerülő mintegy 230 mű azonban korántsem csak kordokumentumnak tekinthető. A „szocreál” művészet kutatása, publikálása és kiállítása az utóbbi években mind nálunk, mind a többi egykori kommunista országban elfogadott, sőt izgalmas területté vált. Így könnyen lehet, hogy műgyűjtői, befektetői szempontból is érdemes végignézni a Pintérnél kiállított anyagot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.