BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válogatott könyvritkaságok a Központi Antikváriumnál

Parádés kínálatot vonultat fel december eleji árverésén a Központi Antikvárium. A hazai antikvár piac legnívósabb szereplője most is a jól bevált megoldást követi: az „átlagos” tételeket felvonultató múlt pénteki árverés után egy héttel, december 3-án rukkol elő az igazi nagyágyúkkal.

Utóbbi aukción 170 tételt visz kalapács alá a Központi. Egyenként 1,8 millió forintos kikiáltási árról indul két ritka ősnyomtatvány. A 114. tétel Robertus Caracolus ferences prédikátor beszédeinek 1489-es velencei kiadását takarja, a 115. pedig két egybekötött ritkaságot. Az egyik (Legende sanctorum regni hungarie…) a középkor legelterjedtebb legendagyűjteményének magyar szentek élettörténeteivel kiegészített változata, amely szintén Velencében, 1498-ban látott napvilágot. Igazán értékessé a címlapjára a 16. század első évtizedeiben kézzel bejegyzett magyar nyelvű imádság – egy eddig ismeretlen nyelvemlékünk - teszi. A hozzákötött, nagyobb terjedelmű munka Johannes Herolt prédikációinak 1496-os hagenaui kiadása.

Az ősnyomtatványokkal megegyező összegről indítja az antikvárium Kitaibel Pál 19. század elején, Bécsben megjelent növénytani munkájának II. és III. kötetét. A hazai aukciókon eddig mindössze egy alkalommal felbukkant művet több száz színezett rézmetszet illusztrálja.

Néhány százezer forintos áron is találunk remek tételeket. Többek között reformkori látképekből és útikönyvekből válogathatunk, míg a kéziratok kedvelői egy I. Ferdinánd király által 1550-ben kiállított nemeslevélért (101., 650 ezer) vagy a garamszentbenedeki konvent 1358-as okleveléért (100., 600 ezer) szállhatnak versenybe. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.