BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzók a feltörekvő piacok

A BRIC országokban kedvezők a befektetési lehetőségek

Potenciál. Sorra jelennek meg azok az elemzések, amelyek a különféle feltörekvő térségek részvénypiacát ajánlják a befektetőknek. A Generali Alapkezelőnél például a BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India és Kína) hisznek mostanában. „A fejlett országokban rekordalacsony szinteken lévő alapkamatok miatt folyamatos a tőkebeáramlás a fejlődő piacokra, ez az árfolyamok emelkedését eredményezi, így a következő öt év során a BRIC országok részvénypiacain a fejlett piacokét jelentősen meghaladó növekedésre számítunk” – mondja Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A BRIC országok gazdaságának élénkülése mellett szól, hogy alacsony külső adósságállománynyal és komoly devizatartalékokkal rendelkeznek, komoly a belső keresletük, számos kulcsfontosságú gazdasági ágazat, többek között a szolgáltatási, az infrastrukturális vagy a bankszektor fejlettsége történelmileg alacsony, így e területeken nagy értékű beruházásokra, fellendülésre lehet számítani. Az elemzők szerint 2030-ra a BRIC országok adják a globális tőzsdék összesített kapitalizációjának 40 százalékát.

Hasonlóan vélekednek az OTP Alapkezelőnél, ahol a második negyedéves GDP-adatok alapján úgy látják, a válság kezd elmúlni Ázsiában. A világ egyik leggyorsabban fejlődő állama, India például 8,8 százalékos GDP-növekedést realizált a fenti időszakban, és ez a szám néhány éven belül már két számjegyű is lehet, így Kína mögött India számíthat a második leggyorsabban fejlődő gazdaságnak. A cég szakértői egyetértenek abban, hogy a BRIC országok vezető cégei továbbra is kitűnő eredményekkel működnek. Ezt alátámasztja, hogy a Bank of China a harmadik negyedévben 29, míg az indiai Infosys Technologies 16,73 százalékkal növelte profitját az előző negyedévhez képest, és a brazil Petrobras is több mint 3,6 milliárd eurós profitot realizált a harmadik negyedév során.

Az elemzői konszenzusok szerint a következő években a fejlődés töretlen marad, így a BRIC országok főbb cégeinek profitja 2010–12-ben várhatóan átlagosan közel évi 30 százalékkal nő. Ehhez ráadásul historikusan nézve kedvező értékeltségi szint tartozik: az orosz részvénypiac kifejezetten olcsónak mondható, a kínai és brazil részvények az elmúlt évek átlagánál kicsit olcsóbbak, míg a drágább szinten árazott indiai piac értékeltségét a még a többieknél is kedvezőbb növekedés indokolja – magyarázza Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliókezelője. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.