BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínában bővít a Richter

Kétmillió eurót fektet a vegyes vállalatba a gyógyszeripari óriás

Kínai kereskedelmi partnerével közös vegyes vállalatot hoz létre a Richter Gedeon Nyrt. – jelentette be a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. Az Rxmidas Pharmaceuticals Holdings Ltd.-vel aláírt szerződés értelmében az 50-50 százalékos tulajdoni részesedésű vegyes vállalat neve Gedeon Richter Rxmidas Joint Venture Co. Ltd. lesz. A megállapodás szerint a Richter mintegy 18 millió jüant (2 millió eurót, azaz körülbelül 560 millió forintot) fektet a vegyes vállalatba, amelynek feladata a magyar gyógyszercég nőgyógyászati termékvonalának törzskönyvezését és piaci bevezetését segítő értékesítési és promóciós hálózat felállítása lesz Kínában.

A Richter még 1998-ban állapodott meg a vényköteles gyógyszerek értékesítésére, valamint speciális gyógyszerek fejlesztésére szakosodott Rxmidasszal termékei kínai piacon történő disztribúciójáról, marketingjéről és promóciójáról, ezt szeretnék most a nőgyógyászat területére is kiterjeszteni. A vegyes vállalat, amely 100 százalékos tulajdonában lévő leánycégén, a GRmidas Pharmaceuticals Ltd.-n keresztül működik Kínában, a tervek szerint a későbbiekben harmadik féltől licencbe vett termékekkel is bővíti portfólióját.

A szakértői konszenzus egyértelműen pozitívan értékeli a bejelentést, hiszen a Richter a világ legnépesebb országában kíván erősíteni pozícióján, ráadásul mindezt helyi partnerrel teszi, ez jelentősen mérsékli a terjeszkedésben rejlő kockázatokat. „Ez az esemény ráadásul jól illeszkedik a gyógyszergyártó hosszabb távú stratégiájába, amely a nőgyógyászati piacon való jelenlét erősítéséről szól” – mondja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Ez év őszén már két fontos lépést tett ez irányba a társaság. Októberben bejelentette, hogy felvásárolja a svájci PregLem nevű, nőgyógyászati termékeket gyártó céget, novemberben pedig a német Grünenthal fogamzásgátló termékportfóliójának megvásárlását közölte a részvényesekkel.

Mindezek ellenére a Richter árfolyama pénteken csaknem 1,5 százalékot esett. „Nehéz megmondani, milyen hatással lesz az árfolyamra a kínai vegyes vállalat megalapítása, a potenciál valóban nagy, de még kérdés, képes lesz-e a cég a távol-keleti piacon is növekedni” – magyarázza a befektetők mérsékelt lelkesedését Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Az Equilornál mindenesetre jó döntésnek tartják a kínai terjeszkedést. A Raiffeisennél egyelőre nem várják, hogy komoly hatása lesz a kínai vegyes vállalat létrehozásának a Richter árfolyamára, a banknál jelenleg az árfolyamok emelkedésére számítanak, 52 925 forint náluk a részvény célára. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.