BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkácsy olajvázlata a Dorotheum e heti árverésén

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének egyik alaktanulmánya is kalapács alá kerül kedden a Dorotheumnál. A 17 órakor kezdődő árverés az idén nyáron elhunyt híres műgyűjtő, Rudolf Leopold hagyatékából vonultat fel másfél száz képet és néhány tucat szecessziós bútort, illetve dísztárgyat. Az osztrák állam által megvásárolt és a bécsi Leopold Múzeumban látható szecessziós és korai modern festményekhez hasonló korú darabokat találunk az aukciós kínálatban, és mint a Munkácsy-kép is bizonyítja, bőven akadnak izgalmas tételek. A tömegben kiabáló férfit ábrázoló, viszonylag nagy méretű olajkép a 4. tételszámon indul, és 25-35 ezer eurót (6,9-9,7 millió forint) várnak érte a szakértők. Hasonló árkategóriában szerepel néhány Klimt-rajz is (62–65. tétel), de a festmények, grafikák zöme ennél olcsóbban megszerezhető.

Az aukció végén sorra kerülő szecessziós műtárgyak között számos Josef Hoffmann által tervezett mű (ezüsttárgyak, vázák stb.) szerepel, de akadnak bútorok Otto Wagnertől vagy Josef Maria Olbrichtól is. A 188. tétel a tonettszékek egy korai, igen ritka modelljének jó állapotú példányát takarja. Az 1850-es évek közepéről származó, 2. modellszámú ülőbútor még csak részben készült a cég specialitását jelentő hajlított technológiával, hiszen egyes elemeit rétegekből ragasztották össze. Becsült értéke 5-7 ezer euró, azaz 1,4-2 millió forint.

A Dorotheum november végi aukciós hetének legmagasabb áron elkelt tétele Agosto Bonalumi háromdimenziós képobjektje, az Arancione (narancs) volt, amelyet bruttó 202 800 euróért (56 millió forint) vihetett haza egy gyűjtő a kortárs művészeti árverésről. A klasszikus modern képek közül szintén egy olasz alkotás, Gino Severini római látképe bizonyult a legdrágábbnak (jutalékkal 145 300 euró, tehát 40 millió forint). TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.