BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rémes forgatókönyv - Újabb stressztesztet követel a Fed

A Federal Reserve arra utasította az Egyesült Államok 19 legnagyobb bankját, hogy teszteljék tőkeerejüket újabb recesszió esetére, 11 százalékot meghaladó munkanélküliséget feltételezve - közölte a Fed felülvizsgálatát ismerő két személy.

A bankok már elvégeztek ilyen stressz-teszteket az általuk nyújtott kölcsönök, értékpapírjaik bevétele és tőkéjük teljesítményékre vonatkozóan. Az újabb stressztesztekkel kapcsolatos terveket a múlt hónapban nyújtották be, a Fed márciusban fejezi be a felülvizsgálatot. Az amerikai jegybank a forgatókönyvében 2011 végéig 1,5 százalékos GDP-csökkenést tételez fel 2010 negyedik negyedévéhez képest, emellett több mint 11 százalékos munkanélküliséggel számolnak.

"A Fed lényegében azt mondja: mielőtt Önök elkezdenék visszajuttatni a tőkét a részvényeseknek, hadd lássuk, elég erős-e a bankok tőkebázisa ahhoz, hogy ellenálljon egy kétszeres visszaeséssel járó recessziónak" – kommentálta a hír a Bloombergnek Jonathan Hatcher, a New York-i Jefferies Group banki elemzője. Megfogalmazása szerint az újabb tesztelés célja, hogy megakadályozzák a bankok ismételt segélyezését.

A hírügynökségek szerint a Fed részéről száz szakember, plusz a Kongresszus figyeli a pénzintézetek tevékenységét. A Fednek óvatosnak kell lennie azzal kapcsolatban, hogy megengedi-e a bankoknak, hogy csökkentsék a tőkéjüket osztalékfizetés vagy részvény-visszavásárlás formájában – közölték törvényhozók a Fed elnökéhez intézett február 15-i levelükben. A képviselők helyeslik a stresszteszteket, de hozzáteszik: kétséges, vajon a tesztek egyedül képesek-e megoldani azt a bizonytalanságot, amely azokkal a bankokkal szemben merül fel, amelyek igazolni akarják a tőkéjük csökkentését".

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.