BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lélektani szinten a frank árfolyama – Mi várható?

A forint tovább erősödött kedden, és az euróval szemben a 270-es, a svájci frankkal szemben a 210-es kurzust közelíti. Ha nem következik be nemzetközi hangulatromlás, akár tovább is csökkenhet a frank ára.

A forint a tegnapi esti 272 körüli árfolyamról 270 közelébe erősödött az euróval szemben kedd délelőtt, mely fontos szint lehet a további árfolyammozgást illetően. Az eurót 270,4 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon semlegesnek mondható nemzetközi befektetői hangulatban.

Az euró négyhavi csúcson tartózkodik a dollárral szemben: hétfőn 1,42 fölé tudott erősödni, és kedden is tartja ezt a szintet. A közös európai deviza erejét táplálja, hogy vezető európai jegybankárok újra a kamat áprilisi emelését vetítették előre hétfő délután.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró erősödése kedvezően hat a frank/forint keresztárfolyamra is: kedd délelőtt 210 forintig süllyedt a svájci frank jegyzése. Az euró erejét tovább támogathatja, ha az Európai központi Bank (EKB) több kamatemelést is végrehajt, miközben a svájci jegybank nem lép.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) múlt héten tartotta kamatdöntő ülését, és nem változtatott a kamatszinten: 0,25 százalékon hagyta. A jegyzőkönyv se volt szigorú, vagyis nem olvasható ki belőle szeptembernél előbbi szigorítás.

Kockázatot jelent, ha a kamatemelés még feljebb tolja a gyenge euróövezeti államok kötvényhozamait, melyek így is csúcs közelében tartózkodnak. Portugália 5 éves kötvényhozama 7,7 százalékon áll.

Ezen felül kockázatot továbbra is a közel-keleti helyzet okoz: az olajára alakulása nyomást gyakorolhat az inflációs és növekedési kilátásokra is.

A forint árfolyamát fundamentális oldalról támogatja a várhatóan 3 százalék alatti idei költségvetési hiány, a magas jegybanki kamatszint, és a bejelentett 900 milliárd forint összegű strukturális reformintézkedések is. Kockázatot jelenthet, ha meglepetést okoz a februári költségvetési hiány szerkezete, mely aggodalomra adhatna okot az idei 3 százalék alatti költségvetési deficit elérése kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.