BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenőben az osztalékok

Az előző évinél valamivel alacsonyabb, ám az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékű osztalékok kifizetését tervezi az idén az osztalékot adó tőzsdecégek többsége. A tavalyi év kihagyása után azonban újra osztalékhoz jutnak az OTP Bank és az Állami Nyomda részvényesei.

Hamarosan megkezdődik a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek közgyűléseinek a szezonja. A pesti börzén szereplő társaságok zöme április végén tartja az előző évet lezáró éves közgyűlését, amelyen döntenek az eredmény felhasználásáról és az esetleges osztalék mértékéről. Ezért a napokban hozzák nyilvánosságra a tőzsdecégek, hogy mikor és hol tartják közgyűlésüket, és mekkora osztalék fizetésére tesznek javaslatot.

Az előző esztendőben 10 tőzsdecég fizetett osztalékot részvényeseinek. Az idén eddig 8 cég vezetése javasolt osztalékfizetést, elemzők azonban további 2-3 társaságtól várják ugyanezt. A rendszeresen, minden évben osztalékot fizető társaságok közé tartozik a két gyógyszergyár – a Richter és az Egis – a Magyar Telekom, a Zwack, a két áramszolgáltató – az Elmű és az Émász –, valamint a Graphisoft Park és a TC Befektetési Nyrt.

A tavalyinál többnyire alacsonyabb, ám várakozásainknak megfelelő mértékű osztalékok kifizetését javasolta a tőzsdén szereplő cégek többsége – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a Világgazdaságnak. Az előző évinél kevesebb osztalékot fizet a Magyar Telekom és a két áramszolgáltató. A távközlési cég idén 50 forint osztalékot tervez fizetni a tavalyi 74 forint után. Az Elmű közgyűlése 1700 forintos, az Émászé 1400 forintos osztalékról határozhat. A távközlési cég az őt terhelő különadó miatt ad alacsonyabb osztalékot, a két áramszolgáltató korábban a nyereség egészét fizette ki osztalékként, ám amióta a Magyar Villamos Művek is tulajdonos a társaságban, azóta csak a profit 40-60 százalékát.

Az Equilor vezető elemzője úgy véli, hogy az idén a Zwack is kevesebb osztalékot fizet, mint az előző esztendőben. A szakértő 700-800 forintra számít az italgyártással foglalkozó társaságnál. Szerinte ugyanis a számviteli évét márciusban záró cég profitja ugyan nagyobb lesz az egy évvel ezelőtt vártnál, ám az alatta marad a válság előtti évek nyereségének.

Nagyon stabil osztalékfizető a két gyógyszergyár. A Egis már 2003 óta 120 forint osztalékot fizet, ami a cég profitjának 10–20 százaléka között szokott lenni. A Richter pedig a nyerség negyedét szokta osztalék formájában a részvényeseknek adni. A társaság idén a tavalyinál 90 forinttal magasabb, 860 forintos osztalék kifizetését irányozta elő. Ugyanakkor a korábban bejelentettnél jóval magasabb, a tavalyi több mint kétszeresét kitevő, 52 965 forintos osztalékot készül nagyon szűk körű tulajdonosainak fizetni a TC Befektetési Nyrt.

Tavaly nem fizetett osztalékot a Mol, az OTP Bank, a TVK, az FHB Bank és az Állami Nyomda. A két vegyipari cégtől az idén sem számítanak osztalékra a befektetők, az Állami Nyomda viszont 35 forint kifizetését tervezi. Az OTP Bankról azt lehet tudni, hogy fizet osztalékot, azt viszont még nem, hogy mennyit. Az FHB Bank pedig még azt sem jelezte, tervez-e egyáltalán kifizetést. Kuti Ákos úgy véli, hogy 60-70 forintos osztalékot ad részvényeseinek a legnagyobb magyar hitelintézet, ami a nyereség mintegy egy százalékát teszi ki. Az FHB Bank nyeresége ugyan lehetővé tenné az osztalékfizetést, ám nem tudni, hogy a vezetés javasolja-e majd ezt a közgyűlésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.