BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vlagyimir putyin

Putyin: Zelenszkij azért nem ül tárgyalóasztalhoz, mert a béke a hatalma elvesztésével járna

Moszkva a háború kirobbanása óta nyitott a béketárgyalásokra. Putyin szerint azonban az ukrán elnök azért nem akar megegyezni, mert akkor fel kellene adnia teljhatalmát és a választásokat is elveszítené.

Ukrajna azért nem akar tárgyalóasztalhoz ülni, mert a konfliktus lezárása a hadiállapot feloldásához és elnökválasztáshoz vezetne. A kijevi rezsim vezetői ezért inkább évekig eltolják a háború végét – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kazanyi BRICS-találkozón.

vlagyimir putyin
Putyin szerint Moszkva kész a békére, ezt pedig Kijev nem tudja elfogadni / Fotó: AFP

Az elnök az Izvestia orosz hírlapnak elmondta, hogy 2023-ban, a kurszki területen végrehajtott ellentámadás során az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint 18 ezer darab haditechnikai eszközt veszítettek. Idén ez a szám 1 ezerrel nőtt. Ezen realitások alapján az ukrán hatóságok „jobban teszik, ha leülnek a tárgyalóasztalhoz és lefolytatják ezeket a tárgyalásokat”

A kijevi rezsimnek, Zelenszkijjel az élen, azonban nem ez az érdeke. Ők csak a hatalmuk megtartására fókuszálnak, a béke pedig ennek elvesztését jelentené 

– jelentette ki Putyin, aki szerint a háború lezárás után véget kellene vetni a hadiállapotnak és választásokat kellene tartani, amelyen az ukrán kormány „óriási vereséget szenvedne”.

Emellett az orosz elnök szerint Kijev bukásával lehullana a lepel az országot fojtogató korrupcióról, az ország nyugati kiárusításáról és a külföldi érdekek szolgálatáról, ami miatt az ukrán lakosság a vezetők fejét követelné.

Putyin meghirdette békefeltételeit: elmondta, mikor állítják le a támadásokat

Az államfő szerint amint teljesülnek a feltételek, az orosz csapatok azonnal beszüntetnek minden támadást. Putyin feltételei között szerepel, hogy Ukrajnának több régióból is ki kell vonnia csapatait, és le kell mondania a NATO-csatlakozási terveiről.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.