BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukasenko szerint szó sincs arról, hogy Moszkva észak-koreai katonákat vetne be Ukrajna ellen

A fehérorosz elnök szerint az észak-koreai csapatok bevetése Ukrajnában az eszkaláció irányába tett lépés volna. Lukasenko szerint ez akár NATO-csapatok megjelenését is magával hozná a hadszíntéren.

Az eszkaláció felé tett lépés lenne az észak-koreai csapatok bevetése Ukrajnában Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint. A kazanyi BRICS-csúcson interjút adó államfő szerint alaptalanok azok a híresztelések, melyek szerint Észak-Korea azért küldött volna csapatokat Oroszországba, hogy azokat az ukrajnai háborúban vessék be.

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Belarus' President Alexander Lukashenko attends a meeting of the Supreme State Council of the Union State of Russia and Belarus, in Saint Petersburg on January 29, 2024. (Photo by Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP) lukasenko
Lukasenko szerint Putyin sosem vetemedne arra, hogy más országok segítségét kérje Ukrajnában / Fotó: Vyacheslav Prokofyev / POOL / AFP

Távol áll Putyin karakterétől, hogy más országok segítségét kérje Lukasenko szerint

Lukasenko szerint ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök karakterétől távol áll, hogy más országokat arról győzködjön, hogy hadseregüket bevessék az Ukrajnában zajló különleges katonai műveletben. Mint mondta, 

harmadik ország seregeinek a részvétele az eszkaláció felé tett lépés lenne, még a fehérorosz csapatoké is, amire a Nyugat NATO-csapatok ukrajnai bevetésével válaszolhatna.

Noha Fehéroroszország régi szövetségese Oroszországnak, közvetlenül nem vett részt a háborúban, igaz, az invázió előtt felvonulási terepet biztosított az orosz csapatok számára – idézi fel a The Kyiv Independent. Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint az első észak-koreai csapatok szerdán érkezhettek meg Kurszk térségbe, ahol augusztus elején törtek be az ukrán csapatok. Korábban Budanov arról is beszélt, hogy az első részletben mintegy 2600 észak-koreai katona érkezhet a frontra.

Vannak észak-koreai katonák Oroszországban, de nem tudni, hogy mennyi, és azt sem, hogy miért

Az észak-koreai csapatok oroszországi jelenlétét szerdán Lloyd Austin amerikai hadügyminiszer is megerősítette, ám létszámukról és feladatukról nem árult el részleteket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint két, hatezer fős észak-koreai dandár van most Oroszországban, ahol kiképzésen vesznek részt. 

A múlt héten az ukrán katonai hírszerzés azt is közölte, hogy egyes észak-koreai  csapatok már az oroszok által megszállt ukrán területeken vannak.

Csütörtökön ugyanakkor az orosz parlament alsóháza, a Duma megszavazta a két ország közötti együttműködési szerződés ratifikálását – jelenti a Reuters, hozzátéve, hogy a két ország között kölcsönös védelmi szerződést is aláírtak, amikor Putyin júniusban Phenjanban járt, és találkozott Kim Dzsongun észak-koreai államfővel is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.