BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvámolná az orosz agrártermékeket Brüsszel

Akár az orosz műtrágya is célkeresztbe kerülhet. Az európai gyártók régóta szeretnének erőteljesebb piacvédelmet Brüsszeltől. A vámok megemelése mégse borítékolható.

Az orosz agrártermékekre kivetett vámok megemeléséről vitatkozik az Európai Unió, mely lépés akár a műtrágyát is érintheti. Számos tagállam vetne gátat Moszkva bevételei elé, ezért merült fel a vámok emelése, ami a korábbi, az orosz gabonára kivetett vámemelést követné.

Harvesting wheat with combine harvesters in the Orenburg region, Russia
ORENBURG, RUSSIA - AUGUST 31: An aerial photo shows combine harvesters cutting through a field of wheat during harvesting season in the Orenburg region, Russia on August 31, 2022. Farmers of the Ural region received a large amount of wheat harvest due to the dry climate in the southern regions as it allows harvest even at nights without dew. Aleksander Murzyak / Anadolu Agency (Photo by Aleksander Murzyak / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) vám
Az orosz gabona után más mezőgazdasági árukon is növelné a vámot Brüsszel / Fotó: AFP

Nem mindenki támogatja a vámok megemelését

Mások ugyanakkor óvatosságra intenek, mondván, előbb meg kell vizsgálni, hogy a lépésnek milyen hatásai lennének az európai importra és élelmiszerárakra – árulta e a Bloombergnek egy, a vitát ismerő forrás. A kereskedelmi lépések előnye lehet, hogy nem mindig igényelnek egyhangú döntést, ám még a célba venni kívánt termékek listája sem végleges. Az európai műtrágyagyártók ugyanakkor már régóta lobbiznak piacuk erősebb védelméért.

Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre, 18 százalékos piaci részesedéssel, 

ami nem is csoda, hiszen a termék gyakori alapanyaga a földgáz, amely bőségesen áll Moszkva rendelkezésére. Az iparág nem került a szankcionált területek közé, ám az Ukrajna elleni orosz invázió után mégis visszaesett, főként logisztikai és fizetési problémák miatt. Időközben azonban az orosz export helyreállt, és idén elérheti a 2021-es, korábbi csúcsot is. A mezőgazdaság célba vétele azonban aligha gyakorol komoly hatást az orosz gazdaságra, hiszen annak csupán 2 százalékát adta az idei első fél évben.

Újabb szankciós csomag is készül

Ezzel párhuzamosan Brüsszelben egy újabb szankciós csomagon is dolgoznak, mely azonban csak a magyar uniós elnökség után kerülhet terítékre, mivel Budapest akadályozza az oroszok elleni büntetőintézkedéseket. Több tagállam arra kére az Európai Bizottságot, hogy addig is vezessen be szűkebb intézkedéseket, például listázzon több, szankciószegésre használt orosz olajtankert, valamint használja az álhírek terjedése ellen létrehozott új mechanizmust.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.