BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdekes fordulat a PS5 piacán: stratégiát tévesztett a Sony?

A Sony érdekes tényekkel dobja piacra a PlayStation 5 Prót: a magas ár mellett nem készül lemezmeghajtós verzió. A PS5 alapkonzol eladásai alapján pedig ez lehet egy félresikerült stratégia lesz, ugyanis a lemezmeghajtós eladások eddig toronymagasan vezették az digitális változattal szemben.

A Sony mindenkit meglepett a PlayStation 5 Pro bejelentésével: az egyértelmű, hogy először mindenki az igen borsos árcédulán lepődött meg, viszont volt más érdekesség is. A PS5 ráncfelvarrott verziója ugyanis nem kapott olyan kiadást, melyben beépített lemezmeghajtó található, így az eddig fizikai formátumban megvett játékokat nem tudja futtatni. Ezt a döntést vélhetően fogyasztói szokások alapján hozták meg, viszont a Circana elemzőcég jelentése szerint a játékosok jobban viszik a lemezmeghajtós kiadásokat.  

Video Games - Sony PlayStation 5 Stock Photos, A PS5 lemezmeghajtós változata fényévekkel jobban fogy, mint a digitális verzió
A PS5 lemezmeghajtós változata fényévekkel jobban fogy, mint a digitális verzió / Fotó: NurPhoto via AFP

A Circana adatai szerint a PlayStation 5 lemezes változata az Egyesült Államokban az eladások lényeges többségét teszi ki: 

a PS5 élettartama alatt eladott konzolok 82 százalékát teszik ki a lemezmeghajtós változatok,

míg a digitális kiadású konzolok csupán az összes eladás 18 százalékát képviselik.

Az elmúlt években a Sony igyekezett a játékosokat a digitális verzió felé terelni, mivel ez egyrészt olcsóbb, másrészt pedig a gyártása is pénztárca barátabb a cégnek. A PS5 Pro lemezmeghajtó nélküli kiadásába is lényegesen beleszólhattak az elszállt gyártási költségek.

Aki fizikai lemezeket szeretne használni, annak külön kell megvásárolnia egy lemezmeghajtót, ami további 80 dollárt jelent. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy 

a játékosok továbbra is hajlandók egy kicsivel többet fizetni a beépített lemezmeghajtóért. 

Bár valószínű, hogy a jövőben egyre inkább a digitális játékok felé tolódik el a piac, a gamerek érezhetően még nem állnak készen arra, hogy teljesen digitalizálódjon a piac. A trend lassan bár, de változik: idén szeptemberben az  az új eladások 40 százalékát tette ki a PS5 digitális verziója.

A PS5 Pro nagy versenytársai lehetnek a kézikonzolok

A PlayStation 5 Pro jelenleg 799 dollárba, Magyarországon hivatalosan 329 990 forintba kerül. Ez átlagosan 200 dollárral drágább, mint a többi piacvezető játékkonzol. A legolcsóbb Steam Deck kézikonzol jelenleg 400 dollárba kerül, viszont létezik 650 dolláros verzió is, ami lényegesen eltér az olcsóbb változattól. Viszont már a 400 dolláros Steam Deck is rendelkezik azzal a vonzó tulajdonsággal, hogy képes a Steam-könyvtárunk legtöbb játékát futtatni, ami sok játékos esetében több száz játékot jelent.

A Steam Deckhez hasonló kézikonzolok a széles játékfelhozatal és a kényelmi funkciók miatt kelendők,

ami jelentős hátrány egy tévéhez kötött konzollal szemben. A Sony és a Microsoft nagy hátrányban van, mivel még egyáltalán nem hallani arról, hogy kézikonzolokat fejlesztenének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.