BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halványuló osztalékpapírok

Az idén várhatóan kevésbé növeli az osztalékfizetés a részvények piaci értékét, mint a korábbi években. Jelentősen csökkenti ugyanis az osztalék árfolyamemelő hatását, hogy a fontosabb külföldi intézményi befektetők fokozatosan elfordulnak a magyar részvénypiactól.

„A stabil összegű osztalékot fizető részvények piaci értékét az osztalékuk határozza meg, ezért árfolyamuk ugyanúgy mozog az értékpapírpiacon, mint a hosszú futamidejű, fix kamatozású államkötvényeké” – mondta a Világgazdaságnak Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője. A magyar részvénypiacon ilyen papír például a Magyar Telekom (MT) részvénye. Az MT árfolyama úgy alakul, hogy hozama 1,5-2 százalékkal legyen magasabb a tízéves futamidejű magyar államkötvényekénél. A befektetők ugyanis a stabil üzletmenet, valamint a kiszámítható nyereség és osztalékpolitika miatt nem számolnak a papír árfolyamának jelentős változásával.

A távközlési szektorra kivetett különadó alaposan megmozgatta a cég részvényeinek árfolyamát az utóbbi fél évben, sőt, a befektetők már az adó bejelentése előtt a vállalat nyereségének és részvényosztalékának visszaesésére számítottak. Ezért csökkent, majd a korábbi 74 helyett 50 forint osztalék kifizetéséről szóló hír után alacsonyabb szinten stabilizálódott az árfolyam. A különadó 2013-as megszüntetéséről szóló hír hatására azonban erősödött a papír.

„Az osztalékfizetés előtt a részvények ára annyit emelkedik, mint amennyi az osztalék összege” – mondja Háda Bálint. Az ingadozó osztalékú részvényeknél néhány napig, a stabil osztalékúaknál viszont akár több hónapig is eltarthat ez a folyamat. Az idén azonban ezt a hatást jelentős mértékben csökkenti, hogy a fontosabb külföldi intézményi befektetők fokozatosan elfordulnak a magyar részvénypiactól. Ráadásul az említett adózással kapcsolatos spekulációk is befolyásolják az árfolyam alakulását.

A vezető elemző szerint három csoportba sorolhatók az osztalékot fizető részvények. A már említett, hagyományos osztalékpapírok közé tartoznak az energiaszolgáltató cégek, a kommunális vállalatok és a kisebb távközlési társaságok. A második csoport befektetői a piacbővülésből, így az árfolyamnyereségből is számítanak hozamra. A magyar részvénypiacon ilyen például a Mol és az OTP Bank. A kettő között található a harmadik csoport, vagyis azon cégek papírjai, amelyek osztaléka nem stabil, de kiszámítható, mint mondjuk a Richteré, amely adózott nyereségének 25 százalékát szokta osztalékként kifizetni.

A magyar tőzsdecégek idei osztalékairól azt tudjuk, hogy az Egis 120, a Magyar Telekom 50 forintot fizet. A Richter tavalyi, az azt megelőző évit felülmúló nyeresége lehetővé teszi, hogy legalább 450 forint osztalékot fizessen. Az OTP Banknál azt jelentették be, hogy lesz osztalékfizetés, de a mértékét nem fedték fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.