BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idegtépő héten vannak túl a frankhitelesek – Mi várható?

A frank/forint kereszt a 210-220-as tartomány között mozgott a héten, miközben a hazai deviza kifejezetten stabil maradt az euró ellenében. Japánban folytatódott a harc a nukleáris katasztrófa elhárítására, miközben Kadhafi egy fél napra megnyugtatta a világot.

A japán földrengést követő cunami, és az atomkatasztrófa miatt aggódhattak a befektetők. Az események hatására a jen történelmi csúcsra erősödött a dollárral szemben, a befektetők öntötték a japán eszközöket, és a frank is betöltötte menedékdeviza szerepét.

A frank árfolyama 1,24-es szintre süllyedt szerdán éjjel az euróval szemben a hétfői 1,3-as szintről, miután Günther Öettinger, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy irányíthatatlanná vált a helyzet Japánban, és „órákon belül katasztrófa” következhet be.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A frank később gyengülni kezdett, péntekre már újra 1,28-ra változott az euróval szembeni kurzusa. Ehhez hozzájárult, hogy a G7-ek megegyeztek abban, hogy devizapiaci intervencióval fogják gyengíteni a japán jent. Ezzel párhuzamosan a frank is esett.

Kedvező hír volt, hogy pénteken Kadhafi külügyminisztere bejelentette a tűzszünetet, majd pár órára rá meg is szegték a kormányerők.

Az ENSZ közbelép

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is.

A frank árfolyama 214 forint alá süllyedt, azonban látható, hogy percek alatt változhatnak az események, és fordulatok következhetnek be Japánban, és a közel-keleti térségben is.

Ha az Európai Központi Bank (EKB) kamatot emel a jövő hónapban, az támogathatja az euró árfolyamát, azonban a frank menedékdeviza szerepe igen erős, így a globális hangulat romlása erősíti.

A forint közben kifejezetten stabil maradt. A héten 271,7 és 274,8 közötti tartományban mozgott, és még a legerősebb kockázatkerülési időszakban sem volt hajlandó 275-re gyengülni. Hétfőn 273,5-ről indult, és péntekre 273 alá kapaszkodott.

Ha nem romlik tovább a globális szentiment, akkor nem kell számítani 220 feletti árfolyamra, de ha mégis, akkor marad a remény, hogy a svájci gazdaságra fájdalmas hatást gyakorol az erős frank, és a Svájci Nemzeti Bank (SNB) devizapiaci intervencióval avatkozik be a piaci folyamatokba, hogy meggátolja a frank erősödést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.