BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán megrengette a tőzsdéket

A földrengés 8,9-es erejű volt, mely a világ legnagyobb rengése több mint hat éve – jelenti a Bloomberg hírügynökség. A részvények esésnek indultak a rengés után.

A magyar idő szerint röviddel nyolc óra előtt Japánban történt földrengés  hatására zuhantak az ázsiai részvények és gyengült a jen - jelenti a  Reuters. A földrengés 8,9-es erejű volt a Richter skála szerint és  Tokióban megrengette az épületeket, számos ember megsérült, és hatására  négy méter magas cunami indult el az NHK japán tévé jelentése szerint.

A földrengés röviddel a tokiói tőzsde zárása előtt következett be. A Nikkei index a napot 1,7 százalékkal alacsonyabb szinten zárta, ám a határidős,  júniusi Nikkei index 2,8 százalékkal esett, a tőzsdei kerekedést  követően, amikor a kár mértéke nyilvánvalóvá vált.

A dollár mintegy 0,5 százalékkal erősödött a jennel szemben. Egész Ázsiában zuhantak az értékpapírok jegyzései. A Hong Kong-i Hang Seng index 1,8 százalékkal csökkent a földrengés után.

A BBC szerint David Cohen, az Action Economics szingapúri elemzője szerint rövid távon a kár a japán GDP csaknem 1 százalékát  csökkentheti. Hosszabb távon azonban kiegyenlítődés jöhet létre az újjáépítés révén, ami pozitív lehet a növekedés szempontjából, az építkezésnek köszönhetően. A pozitívum mintegy 12 hónap múlva jelentkezhet. Bizonyos aggodalmak persze jelentkezhetnek a gyártó kapacitást ért kár miatt, és az ipari termelés szenvedhet az okozott kár miatt - tette hozzá.

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű. A cumaniriadót kiterjesztették a Csendes-óceán teljes partvidékére.

A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.