BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington: A hitelminősítők felelősek a válságért

Egy az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága által kiadott jelentés szerint a pénzügyi válság kitörésének elsődleges oka a hitelminősítőknek a komplex jelzálog alapú befektetések leminősítésére vonatkozó döntése.

A Szenátusnak a pénzügyi válság hátterét vizsgáló albizottsága két éven keresztül dolgozott a krízis okainak felderítésén, majd arra jutott, hogy a pénzügyi válság kirobbanásának közvetlen oka a Standard & Poor’s és a Moody’s leminősítéssel kapcsolatos döntése. A két cég a vizsgálat tanúsága szerint még a válság kirobbanását megelőző hónapokban is a legmagasabb minősítést adta az inkriminált befektetési eszközöknek, majd 2007 júliusában egyszerre, tömegesen minősítette le a jelzálog alapú eszközöket.

Ez volt az első alkalom, hogy egy a szövetségi kormányhoz tartozó szerv nyíltan a hitelminősítőket tette felelőssé a pénzügyi válsággal kapcsolatban. Az amerikai döntéshozók a Dodd-Frank törvény keretében szigorították a szektorra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor – írja a Reuters – nem változott meg az alapvető érdekkonfliktus a hitelminősítők terén, vagyis az, hogy a hitelminősítőket azokat a cégek fizetik meg, amelyeket azután objektíven kellene értékelniük.

A bizottság szerint az S&P és a Moody’s a saját belső figyelmeztetéseit sem vette figyelembe az ingatlanszektor kapcsán, annak ellenére, hogy 2006 és 2007 között mindkét cég munkatársai tisztában voltak az összeomlás veszélyével.

Az euróövezeti államok szuverén adósságának leminősítése statisztikailag és gazdaságilag is jelentős továbbgyűrűző hatást mutat, mind országok között, mind a pénzügyi piacokon – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) márciusi tanulmánya. A továbbgyűrűző hatás nagyságát befolyásolja a bejelentések típusa, és az is, hogy melyik hitelminősítő intézet felől érkezett a leminősítés.

Ha egy ország közel kerül a befektetésre nem ajánlott kategóriához, és az olyan viszonylag nagy gazdaság, mint Görögország, annak rendszerszintű hatásai az egész euróövezeten áthaladnak. Érdekes, hogy az egész eurórendszer került nyomás alá, miközben a hitelminősítői lépések csak néhány tagországot érintettek: Görögországot, Írországot, Portugáliát, Portugáliát és Spanyolországot – hívják fel a figyelmet az elemzők.

Korábban európai vezető tisztségviselők bírálták a hitelminősítői lépéseket, akik hozzájárultak az európai szuverén adósságválság kibontakozásához, súlyosbítva a piaci zavarokat. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtási szerve azt mondta, javaslatot fog tenni szeptemberre, hogy szigorítsák a hitelminősítők szabályozását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.