BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymást taposták a befektetők a magyar adósságpapírokért

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a tervezett 45 milliárd forint helyett 60 milliárd forintnyi államkötvényt dobott piacra, ugyanis az elsődleges forgalmazók óriási vételi ajánlattal jelentek meg.

A 3 éves magyar államkötvényekből 75,74 milliárd forintnyit vásároltak volna a befektetők, miközben az ÁKK tervében 20 milliárd forinttal szerepeltek ezzel a papírok. A hatalmas érdeklődés miatt – több mint háromszoros túljegyzés – a kibocsátó 10 milliárd forinttal több papírt dobott piacra.

A hozam is megnyugtató szinten alakult. A minimális hozam 6,45, a maximális 6,48, az átlagos hozamszint 6,46 százalékon alakult. A hozamok szűk tartományban szóródtak, mindössze 3 bázispontos intervallumban. A hozam 4 bázisponttal csökkent az előző, hasonló futamidejű aukción kialakult áltagnál.

Az 5 éves állampapírokra 60,18 milliárd forintnyi ajánlattal jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, amely négyszeres túljegyzésnek felel meg. Az ÁKK ezért 15 milliárd forint helyett 20 milliárd forintért adott el kötvényeket.

A megemelt kibocsátási mennyiség mellett is kedvező hozamszintek alakultak ki. A hozamok 6,78 és 6,86 százalék között szóródtak, az átlagos hozam 6,84 százalék lett. A hoztam 5 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukción kialakult átlagos szintnél.

A hosszú, 10 éves állampapírokból kétszer annyit vettek volna a piaci szereplők, mint az ÁKK tervezte eladni, azonban itt nem emelte meg az adósságkezelő az eladási mennyiséget. A minimális hozam 7,04, a maximális 7,11, az átlagos hozam 7,08 százalék lett. Az ÁKK két hete nem értékesített 10 éves kötvényeket (17 éveseket adott el helyette), a hozam a tegnapi másodpiacon kialakulthoz képest 1 bázisponttal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.