BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellegi: IMF hitelből vettük meg a Mol-részt

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy "visszaszereztük" a Mol részvényeinek 21,2 százalékos részét, amely eddig orosz kézben volt. A Budapesti Értéktőzsdén röviddel 13 óra után felfüggesztették az olajpapírok kereskedését.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt. Egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, hiszen egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott a teljes energiaellátása – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nemzetstratégiai szempontból az egyik legerősebb, és közép-európai szinten is meghatározó nagyvállalatunkat, a MOL-t sikerült biztonságba helyezni – tette hozzá.

Hazánk és a térség megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. Erős magyar és közép-európai vállalatokra van szükség ahhoz, hogy a XXI. Században versenyképes lehessen a régió, és Magyarország is – szögezte le a kormányfő, hozzáfűzve: a MOL ilyen vállalat.

A magyar kormánynak mindig ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért. Ezt tettük a mai napon és ezt fogjuk tenni a jövőben is – zárta bejelentését a miniszterelnök.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a Mol-pakettet 1,88 milliárd euróért vásárolták meg, részvényenként 22 400 forintért. A megállapodás szerint az előző három kereskedési hónap átlagárából adódott az összeg. A Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának keretéből biztosították a részvények megvásárlását.

Alapvetően nem adósság törlesztésére fordítottuk az összeget, hanem eszköz megvásárlására – mondta Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője a Világgazdaság Online-nak. Ez az összeg a GDP 1,8 százalékának felel meg, tehát ennyivel csökkentette volna az adósságrátát, ha nem vásároljuk meg.

A tétel nem befolyásolja jelentősen a megítélésünket, a jegybank devizatartaléka rekordszintről, 36 milliárd eurótól csökken – magyarázta az elemző. „Nem rengeti meg a devizatartalék szintjét, de a pénz a finanszírozást volt hivatott szolgálni abban az esetben, ha esetleg bizonytalanabbá válik a finanszírozási helyzetünk” – emelte ki Samu János.

Korábbi események

A BÉT-en negyed kettő előtt pár perccel leállították a Mol kereskedését. A döntés oka egyelőre nem ismert, annyi viszont biztos, hogy ma 16 órakor Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter bejelentést tesz az olajvállalattal kapcsolatban.

A Mol részvények kereskedési felfüggesztésének hátterében két dolog állhat: vagy a Szurgutnyeftyegaz Mol részesedével, vagy az INA-val kapcsolatban készülhet bejelentés.

„Mivel a miniszterelnök és Fellegi Tamás miniszter úr is megszólal úgy gondolom, inkább a Szurgutról lehet szó” – mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője a Világgazdaság Online-nak.

Az orosz Szurgut még 2009 márciusában vette meg az orszák OMV-től a 21,2 százalékos részesedését. Az 1,4 milliárd eurós ár, amelyet a Szurgut fizetett, 19 212 forintos részvényenkénti árnak felelt meg, szemben a Mol akkori 9940 forintos záróárfolyamával.

A magyar kormánynak erős törekvése, hogy ne legyen orosz kézben a Mol pakett. A szakmai becslések szerint a magyar állam által megszerzett pakett értéke 500 milliárd forintra rúghat.

A Mol kereskedését 4 százalékos pluszban, 23 310 forinton függesztették fel.

Már régóta tervezték

Védené az ellenséges felvásárlástól a Molt, ha a magyar állam megvásárolná az orosz Szurgutnyeftegaz részvénycsomagját - mondta Hernádi Zsolt, az olajtársaság elnök-vezérigazgatója az MR1 Kossuth Rádiónak még 2010 októberében.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez az állam számára is megnyugtató lenne, mert a Mol olyan stratégiai eszközöket birtokol, amelyek nem csak a magyar állam, hanem a közép-európai országok számára is fontos az, hogy ne kerüljenek ellenséges kézbe.

Ez előtt Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter nyilatkozott a pakett kapcsán. Magyarország esetleg megvenné a Szurgut tulajdonában lévő Mol-részesedést, melyet a piacról finanszírozna - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Bloomberg-nek. „A kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Szurgutnyeftegáz jelenleg birtokolt pakettjét megvenné” - fogalmazott a miniszter, egy nappal Hernádi nyilatkozata előtt.

A Szurgut kész eladni a 21,2 százalékos Mol részesedését - nyilatkozta akkor Oroszország negyedik legnagyobb olajvállalata a Reutersnek.

Fellegi Tamás a Világgazdaságnak szeptember végén elmondta: "A kormány stratégiai szándéka az, hogy növelje az állam szerepét a gazdaságban, s ebbe beleértjük az állami tulajdon megtartását, erősítését is.”

Fellegi hozzátette: "Az orosz fél kérésére napirenden van a Szurgutnyeftyegaz részvényhányadának kérdése, ám nem tárgyalunk a megvételéről az orosz céggel. Az utóbbiról felröppentek hírek, ám ezeket cáfoltuk. Az orosz kormánnyal viszont egyeztetünk a Szurgutnyeftyegaz Molban meglévő tulajdonjogáról."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.