BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden hiteltípus drágult - Részletes adatok az MNB-től

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikájából kiderül, hogy a háztartások forinthiteleinek hitelköltségei emelkedtek májusban, mind a szabad felhasználású-, mind a lakáscélú jelzáloghitelek tekintetében. A (nem pénzügyi) vállalatok hitelköltség mutatói azonban csökkentek.

Idén májusban a szezonálisan nem igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses értékei növekedtek. A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték feletti forinthitelek új szerződéses értéke esetén jelentősebb növekedés történt – közölte az MNB.

2011 májusában a háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói növekedtek.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatója az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében kisebb mértékben csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti forinthiteleknél nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg. Az 1 millió euró érték alatti euróhitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti euróhitelek átlagos hitelköltség mutatója kisebb mértékben emelkedett.

A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei esetén növekedés tapasztalható. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke az előző hónapokhoz képest szintén emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték alatti forinthitelek tekintetében kisebb mértékű csökkenés, míg az euróhitelek esetében kisebb növekedés figyelhető meg az új szerződések értékében. A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték feletti forinthitelek új szerződéses értékei jelentősebben növekedtek, míg az 1 millió euró feletti euróhiteleknél kisebb csökkenés tapasztalható – írja az MNB.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai kisebb, míg az euróbetéteinek átlagos kamatlábai nagyobb mértékben növekedtek az előző hónaphoz képest. Az új szerződések értékében a forintbetétek esetében kisebb mértékű növekedés tapasztalható, míg az euróbetétek az előző hónaphoz képest szintén csökkenést mutatnak.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába az előző hónaphoz képest változatlan szinten maradt, míg az euróbetétek esetében növekedés tapasztalható. A forint és euróbetétek új szerződéses értékei esetén csökkenés figyelhető meg – áll a közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.